Σπατάλησε την έξτρα ζωή της

Σπατάλησε την έξτρα ζωή της

Η άστοχη βολή του Σλούκα, η έμπνευση του Καλάθη, το no-class σχόλιο του Πέτροβιτς και η διαχείρηση των συναισθημάτων. Ο Χάρης Σταύρου γράφει από τη Ναντζίνγκ για τους έξι τελικούς που έχει μπροστά της η Εθνική.

Μέσα προς τέλη της δεύτερης περιόδου, ο Πρίντεζης βάζει το ένα σουτ πίσω από το άλλο, ο Καλάθης σκοράρει 8 σερί πόντους και το 22-26 μετατρέπεται στο 23-40. Επί μέρους 1-14 για την Ελλάδα, που χτίζει διαφορά 17 πόντων και ζαλίζει τους Βραζιλιάνους, την ώρα που το κοινό τρίβει τα μάτια του από την εικόνα των τύπων με τις σκούρες μπλε φανέλες.

Με ζαλισμένα κοτόπουλα έμοιαζαν οι παίκτες του Αλεκσάνταρ Πέτροβιτς στο παρκέ του Ναντζίνγκ Τζιμνάσιουμ των 20.000 θεατών, όμως εκείνο το timeout του πανέξυπνου προπονητή τους, τους ανέστησε. Γρήγορο σερί 7-0 στο φινάλε του πρώτου μέρους, ακόμη πιο γρήγορο 6-0 στο ξεκίνημα του δεύτερου και η αχτύπητη Εθνική που μας έβαζε σε σκέψεις να αρχίζουμε να γράφουμε τους προλόγους των κειμένων μας, έχασε όχι μόνο αυτό που έχτισε, αλλά βρέθηκε και στον ρόλο του κυνηγού.

ΝΑΝΤΖΙΝΓΚ, ΚΙΝΑ: Χάρης Σταύρου

Είναι δύσκολο το βράδυ στη Ναντζίνγκ. Περασμένα μεσάνυχτα πλέον και η χαμένη βολή του Σλούκα είναι μάλλον το τελευταίο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας. Διότι προγήθηκαν αρκετές φάσεις που στέρησαν από την Εθνική το 2/2 και το δικαίωμα να κυνηγήσει την Πέμπτη το 3/3. Προηγήθηκαν τραβηγμένα σουτ, αποφάσεις παικτών που δεν ακολούθησαν το πλάνο του προπονητή (θα μιλήσουμε παρακάτω σχετικά), πολλά άστοχα λέι-απ και 2/13 τρίποντα στο δεύτερο μέρος από τα 7/13 που είχε η ομάδα μέχρι το ημίχρονο.

Την ίδια ώρα η Βραζιλία σούταρε πενταπλάσια δίποντα από τρίποντα, είχε λιγότερες βολές, είχε όμως και έξι λάθη λιγότερα. Δύο αν είχαμε αποφύγει, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, σίγουρα όμως η ήττα από τη Βραζιλία δυσκολεύει το έργο της Εθνικής να φτάσει στα προημιτελικά. Τα σενάρια μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά εδώ, κρατήστε όμως ένα: με νίκες επί της Τουρκίας και της Team USA, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην φάση των οκτώ για το πρώτο νοκάουτ παιχνίδι. Μπορεί να κερδίσει και τις δύο ομάδες; Σε αυτό το ερώτημα θα απαντήσουν οι διεθνείς και το προπονητικό επιτελείο, στην υπερσύγχρονη αρένα της Σεντζέν. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα φτάσουν εκεί, καλή ομάδα η Νέα Ζηλανδία, με τρομερό κλίμα και χημεία, η Ελλάδα όμως είναι πολύ ανώτερη και δεν θα δυσκολευθεί για να την κερδίσει

Η ΟΜΑΔΑΡΑ ΚΑΙ Η NO-CLASS ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ

Λέγαμε στον Sport24 Radio 103,3 και γράφαμε σε αυτή τη γωνιά ότι η Βραζιλία είναι μια ομάδα έμπειρη, φιλόδοξη, με ροτέισον 11 παικτών, ένα σύνολο πολύ καλύτερο από αυτό που μπορεί να είχε κάποιος στο μυαλό του. Το απέδειξε με την εμφάνισή της απέναντι στην Ελλάδα.

Ο Μπρούνο Καμπόκλο που έλεγε στο Sport24.gr ότι θα σταματήσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο έκανε τρομερή και αρκετή "βρώμικη" δουλειά, έκοψε το άλει-ουπ του Καλάθη με τον Greek Freak και στη συνέχεια έδιωξε τη μπάλα στην τρίτη βολή του Σλούκα. Ο μακρύς Βραζιλιάνος μας είπε ότι στόχος του είναι το τρόπαιο, το επιβεβαίωσε και ο Άντερσον Βαρεζάο στο Sport24.gr την παραμονή του ματς με την Ελλάδα. Είδατε τι έκανε ο 37χρονος ταλαιπωρημένος σέντερ στις ρακέτες μας. Αν δεν είδατε, να σας πούμε: 22 πόντους από 10/17 δίποντα και 2/2 βολές, 10 ριμπάουντ, δύο ασίστ και ένα κλέψιμο είχε σε 33 λεπτά. Στο φινάλε, αρκετή ώρα από το τέλος του ματς και αφού το γήπεδο είχε αδειάσει, έβγαζε άναρθρες κραυγές στην τηλεόραση της πατρίδας του και φώναζε προς το μέρος μου "my lucky guy". Και τι άλλο να κάνει; Προκρίθηκε ήδη στην φάση των 16 με μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, σε ένα γήπεδο 20.000 θεατών που τον αποθέωσαν σε ντεσιμπέλ ανάλογα με εκείνα που έπιασε ο Greek Freak.

Όσο για τον Αλεκσάνταρ Πέτροβιτς που στη συνέντευξη Τύπου φίλησε τον Βαρεζάο, τι να πούμε… Απόλυτα λογικός ο ενθουσιασμός του, κέρδισε κατά κράτος τη μάχη των πάγκων, όμως ατάκες του στυλ "ο Γκαρσία τις έβρεξε στον Αντετοκούνμπο" και υποτίμηση ενός τέτοιου αθλητή, δεν χρειάζονται γιατί η ρόδα πάντα γυρίζει και, που ξέρετε, μπορεί οι δύο ομάδες να συναντηθούν ξανά επί κινεζικού εδάφους. Οι σπουδαίοι άνδρες σέβονται τον αντίπαλό τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν αγώνα. Βραζιλιάνος δημοσιογράφος μας έλεγε πριν από το ματς, στον δρόμο για το γήπεδο, ότι μια διαφορά 10-15 πόντων δεν θα τον ενοχλούσε και ότι η Βραζιλία προ-Πέτροβιτς έπαιζε πιο όμορφο μπάσκετ, σίγουρα σημασία έχουν τα αποτελέσματα και ας έρχονται με… ξύλο, σίγουρα όμως χρειάζεται και σεβασμός.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ Ο ΣΚΟΥΡΤΟΠΟΥΛΟΣ

"Στην τελευταία φάση άλλο είχαμε σχεδιάσει και άλλο έγινε" είπε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος και αναφερόταν στις στιγμές που προηγήθηκαν της βολής του Μπαρμπόσα και εκείνων του Σλούκα. Δεν είπε τι είχε σχεδιάσει, βλέποντας όμως το video ξανά και ξανά, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι από την επαναφορά του Καλάθη η μπάλα επρεπε να πάει στον Σλούκα που με τη βοήθεια του Γιάννη έβγαινε από τα σκριν προς την κορυφή.

Τελικά ο ηγέτης του Παναθηναϊκού προτίμησε να αυτοσχεδιάσει, προτίμησε τη συνεργασία με τον Αντετοκούνμπο, προτίμησε να πάει σε ένα άλει-ουπ το οποίο έκοψε ο Μπρούνο Καμπόκλο με τα μακριά του χέρια. Δεν χρειάζονται αφορισμοί, δεν χρειάζονται σχόλια για έλλειψη πειθαρχίας, δεν χρειάζεται να γίνει περισσότερη συζήτηση γι' αυτή τη φάση.

Όταν έχεις στο ρόστερ σου τον Καλάθη, τον κορυφαίο πλέι μέικερ της EuroLeague, ξέρεις ότι θα πάρει φάσεις πάνω του. Ζεις και πεθαίνεις με αυτό το ρίσκο. Κάποιες φορές μπορεί να μην του βγει, κάποια φορά ομως μπορεί μια τέτοια έμπνευση να χαρίσει μια μεγάλη νίκη, μια μεγάλη πρόκριση, ένα μετάλλιο, μια θέση σε ένα τουρνουά ολυμπιακών αγώνων. Αυτή η απόφαση του Καλάθη δεν πρέπει να κριθεί με αυστηρότητα, σίγουρα όμως θα συζητηθεί στις τάξεις της ομάδας ελπίζουμε προς όφελός της στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Η ήττα από την Βραζιλία πονάει. Και εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ήρθε (από το +17), αλλά και γιατί το δικαίωμα στην "γκέλα" στην Β' φάση -όπου θα βρεθούμε με νίκη επί της Νέας Ζηλανδίας- χάθηκε και πλέον κάθε αγώνας θα είναι αγώνας επιβίωσης. Για τις δυνατότητες αυτής της ομάδας τα έχουμε πει τόσες και τόσες φορές, τώρα όμως είναι η κρίσιμη στιγμή που ελπίζαμε ότι δεν θα έρθει ή δεν θα έρθει τέλος πάντων τόσο νωρίς. Τώρα χρειάζεται διαχείριση συναισθημάτων, ψυχραιμία, συζήτηση και ρεαλισμός, κυνισμός αν προτιμάτε. Τώρα πρέπει να λειτουργήσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, να γίνει η Εθνική ακόμη πιο σκληρή, ακόμη πιο επιθετική, ακόμη πιο αποφασιστική.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορεί να κρατήσει κάποιος από αυτό το ματς, η αλήθεια όμως είναι ότι και χωρίς να κοιτάξεις το στατιστικό, βλέποντας μόνο τον αγώνα στην τηλεόραση, καταλαβαίνεις ότι η ήττα ήρθε από μερικά χαμένα λέι-απ, από 2-3 λάθη σε αποφάσεις μεγάλου ρίσκου, από 2-3 κακές επιστροφές στην άμυνα. Από την ψυχή του Βαρεζάο που στα 37 του, έχοντας περάσει δεκάδες τραυματισμούς και ενώ παίζει πλέον στη Φλαμένγκο, έζησε την αναμέτρηση σαν να ήταν η τελευταία του. Απο τον 39χρονο Γκαρσία που σουτάρει χειρότερα από παίκτη ανοιχτού γηπέδου αλλά σε αθλητικότητα και δύναμη δεν βλέπει κανέναν σε αυτό το τουρνουά. Από τον Λεαντρίνιο που ήρθε από τον πάγκο και έκανε τη διαφορά με την ταχύτητα και το μυαλό του. Από τον Μαρκίνιος που έβαλε μεγάλα σουτ. Από την Βραζιλία που δεν είναι ομάδα της σειράς, αλλά ένα ψυχωμένο σύνολο που παίζει ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η ζωή συνεχίζεται και τίποτα δεν έχει τελειώσει, αν θέλεις να φτάσεις μέχρι το τέλος του δρόμου, πρέπει να τους κερδίσεις όλους. Αν λοιπόν σε αυτή την Εθνική πιστεύουν στις δυνάμεις τους, ας μπουν στους τρεις τελικούς που ακολουθούν με τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία και ας κερδίσουν. Μπορούν να το κάνουν, αν την αποψινή ήττα την "διαβάσουν" σωστά. Η Τετάρτη δεν θα έχει πρωινή προπόνηση (ακυρώθηκε), θα έχει όμως αρκετή δουλειά το απόγευμα (18:50 ώρα Κίνας) πριν μπουν στο παρκέ του Ναντζίνγκ Τζιμνάσιουμ οι Νεοζηλανδοί, μια ομάδα με τρομερή χημεία και φανταστικό κλίμα.

Πηγή άρθρου – sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *