Στάση αναμονής ΚΙΝΑΛ για Πρόεδρο και εκλογικό νόμο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μπορεί η θέση του Κινήματος Αλλαγής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον εκλογικό νόμο να συνοψίζεται στην παρούσα φάση στο μήνυμα «δεν σχολιάζουμε διαρροές και δεν συμψηφίζουμε τα δύο ζητήματα», αναμένοντας τις επίσημες τοποθετήσεις του Μαξίμου, ωστόσο εύλογα και τα δύο θέματα βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδιασμού της Χαρ. Τρικούπη. Αλλωστε, πέρα από την καίρια σημασία τους για την πορεία της χώρας, αποτελούν και πεδία στα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη καιρό τώρα ένα πολιτικό «σκάκι», με βασικούς πρωταγωνιστές, πέραν του ΚΙΝΑΛ, και τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο, από τις πρώτες εβδομάδες μετά τις κάλπες πολλοί έκαναν λόγο για ένα ζήτημα που αντικατοπτρίζει όσο κανένα άλλο τον «δύσκολο» ρόλο του Κινήματος στη νέα Βουλή. Και αυτό γιατί, ενώ εξαρχής η Φώφη Γεννηματά είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης της απλής αναλογικής, ταυτόχρονα οποιαδήποτε απόπειρα σύγκλισης με την κυβέρνηση (που είχε τον ίδιο στόχο) θα αναδεικνυόταν επικοινωνιακά από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ταύτιση της Χαρ. Τρικούπη με το Μαξίμου, ενώ πιθανόν να προκαλούσε και εσωκομματικές αντιδράσεις, ειδικά από την «πτέρυγα» του ΚΙΔΗΣΟ.

Ωστόσο, από τη στιγμή που κάηκε το σενάριο αλλαγής του εκλογικού συστήματος μόνο με τις 180 ψήφους ΚΙΝΑΛ και Ν.Δ., ο ρόλος του πρώτου αυτόματα «απλουστεύτηκε». Βάσει των διαρροών σχετικά με την κυβερνητική πρόταση, οι θέσεις των δύο πλευρών φαίνεται πως είναι κοντά, ωστόσο το ύψος του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα (από τη Χαρ. Τρικούπη θέτουν ως «ταβάνι» τις 35) δημιουργεί μια απόσταση την οποία το ΚΙΝΑΛ γνωρίζει ότι δεν είναι πια… υποχρεωμένο να καλύψει, διαθέτοντας πλέον την ευελιξία να μην παρεκκλίνει από τη δική του πρόταση. Κομματικές πηγές, πάντως, δεν αποκλείουν τα όσα διαρρέονται για τις κυβερνητικές θέσεις να αποτελούν και «μέρος διαπραγματευτικής τακτικής» από την πλευρά του Μαξίμου.

Οσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Χαρ. Τρικούπη δεν πρόκειται να ανοίξουν τα χαρτιά τους πριν το πράξει ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα που εκφράζονται αιχμές προς την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην ανακοίνωση του υποψηφίου της, πάντως, το ΚΙΝΑΛ «σηκώνει ψηλά» με κάθε ευκαιρία τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρ. Παυλόπουλο, επιχειρώντας να αποδομήσει το κεντροαριστερό προφίλ που φιλοδοξεί να χτίσει η Κουμουνδούρου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και για τον εκλογικό νόμο (που θα προηγηθεί χρονικά), δεν αποκλείεται το προσεχές τετ α τετ μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και της Φ. Γεννηματά να ρίξει φως στο, θολό ακόμη, τοπίο των εκατέρωθεν προθέσεων, όπως είχε συμβεί και πριν από τις συζητήσεις για την ψήφο των αποδήμων.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *