Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών ο δείκτης PMI τον Απρίλιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2000 «σκαρφάλωσε» ο δείκτης PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών) τον Απρίλιο 2019, φανερώνοντας σημαντική ανάκαμψη αλλά και προοπτική στον κλάδο της μεταποίησης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης, τον οποίο καταρτίζει η IHS Markit, διαμορφώθηκε στις 56,6 μονάδες τον Απρίλιο του 2019, έναντι 54,7 μονάδων τον Μάρτιο του 2019.

Η άνοδος αυτή του δείκτη οφείλεται στην ταχεία αύξηση των νέων παραγγελιών τόσο από το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό, γεγονός που, με τη σειρά του, οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και σε μείωση των αποθεμάτων.

Ενα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις διέθεσαν τα προϊόντα τους σε αυξημένες τιμές, ένδειξη του ότι, σε σημαντικό βαθμό πλέον, έχουν καθιερωθεί σε αρκετές ξένες αγορές και έχουν σταθερούς πελάτες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την IHS Markit, οι νέες εργασίες των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν ραγδαία τον Απρίλιο και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2018, με τις νέες παραγγελίες να προέρχονται από καινούργιους και υφιστάμενους πελάτες.

Ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των νέων παραγγελιών, οι επιχειρήσεις του κλάδου αύξησαν σημαντικά τον αριθμό εργαζομένων τους. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας αυξήθηκε καταγράφοντας ιστορικό υψηλό κατ’ αναλογίαν με τις αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής και τις προσπάθειες εξασφάλισης έγκαιρης παράδοσης των παραγγελιών.

Η συνεχής άνοδος των νέων εργασιών και η μεγαλύτερη ζήτηση από τους πελάτες του εσωτερικού και του εξωτερικού συνέβαλαν στο να καταγραφεί ο μεγαλύτερος, από τον Ιούλιο του 2012, βαθμός αισιοδοξίας ως προς την αύξηση της μελλοντικής παραγωγής.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών (των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή) εξασθένησε τον Απρίλιο, ενώ ήταν ασθενέστερος από την τάση που καταγράφεται στην ιστορία της έρευνας. Εντούτοις, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα ανέβασαν τις τιμές των παραγόμενων προϊόντων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Τον Απρίλιο, οι Ελληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να παρουσιάζουν ενδείξεις ανάκαμψης από την κρίση, καθώς κατέγραψαν ραγδαία βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών. Η ζήτηση των πελατών του εξωτερικού δεν παρουσίασε ενδείξεις ύφεσης, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών», επεσήμανε η Σιάν Τζόουνς, οικονομολόγος της IHS Markit.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *