Στην «εντατική» το ΕΣΥ: Κραυγή απόγνωσης από τους εργαζόμενους

1Στην «εντατική» βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, παλεύοντας με το χρόνιο και ολοένα επιδεινούμενο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού αλλά και με μια βαριά επιπλοκή του τελευταίου διαστήματος, τη μείωση της χρηματοδότησης. Από το 1,1 δισ. ευρώ, που είναι η φετινή χρηματοδότηση, τα νοσοκομεία έχουν λάβει λιγότερο από το 1/5, περί τα 200 εκατ. ευρώ κι ενώ έχει παρέλθει σχεδόν το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο και λειτουργικό τον «ασθενή», το ΕΣΥ, ωστόσο οι συνθήκες δεν τους βοηθούν. Άλλοτε χωρίς υλικά, από τα πιο ταπεινά όπως οι γάζες μέχρι πιο σημαντικά όπως οι βηματοδότες, άλλοτε χωρίς φάρμακα, από τα πιο συνήθη όπως τα παυσίπονα μέχρι τα πιο ακριβά όπως τα ογκολογικά, άλλοτε χωρίς τρόφιμα, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα καλούνται να σταθούν όχι απλώς ανοιχτά, αλλά να εξυπηρετήσουν έναν τεράστιο όγκο ασθενών, μεταξύ των οποίων τους ανασφάλιστους και τους πρόσφυγες.

Οι εργαζόμενοι δοκιμάζουν συνεχώς τα όριά τους και στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να «βάλουν πλάτη» απαντούν ότι δεν έχουν πλέον άλλη αντοχή. Οι ασφυκτικές συνθήκες υπό τις οποίες προσπαθούν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το τελευταίο ενάμισι έτος δέχθηκαν βροχή από… υποσχέσεις κι εξαγγελίες από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τόσο για τις προσλήψεις -έως και 4.500 προσλήψεις στο χώρο της υγείας το τρέχον έτος είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός- όσο και για την αύξηση της χρηματοδότησης, προκαλούν τη λογική και την ευαισθησία των εργαζομένων. Για τους περισσότερους οι κινητοποιήσεις με στόχο την αύξηση των δαπανών για την υγεία και τις προσλήψεις προσωπικού είναι μονόδρομος. Προς την κατεύθυνση αυτή πραγματοποιείται την Τετάρτη 8 Ιουνίου από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας, στην Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η υποστελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχει φτάσει στο κόκκινο. Μόνο το τελευταίο ενάμισι έτος έχουν αποχωρήσει από τι ΕΣΥ 4.000 εργαζόμενοι οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν. Με βάση την απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού από τα αρμόδια υπουργεία, από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο ΕΣΥ κατά 2.500 άτομα. Άλλοι 1.500 εργαζόμενοι έχουν υποβάλει την παραίτησή τους το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Ο νοσηλευτικός κλάδος κάνει αισθητή την… απουσία του στο ΕΣΥ. Στις περισσότερες κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων υπάρχει ένας, το πολύ δύο νοσηλευτές σε κάθε βάρδια για 40 ασθενείς. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες καταγράφηκε επίθεση από ψυχικά ασθενή σε νοσηλεύτρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του Σισμανόγλειου. Η νοσηλεύτρια με έναν ακόμη συνάδελφό της έπρεπε να περιθάλψουν τους ασθενείς που ήδη νοσηλεύονταν στην κλινική καθώς και τους 5 διεγερτικούς ασθενείς που μπήκαν στην εφημερία με εισαγγελική εντολή.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές για δέκα διασωληνωμένους ασθενείς και στα επείγοντα υπάρχουν επίσης ένας ή δύο νοσηλευτές. Άλλωστε, στα επείγοντα των νοσοκομείων είναι σύνηθες πλέον τη διαλογή των περιστατικών να κάνει και το προσωπικό φύλαξης του νοσοκομείου.

Η απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το «κύμα» των πολιτών που εισρέει στο ΕΣΥ για δωρεάν υπηρεσίες υγείας μετατρέπουν την εφημερία των νοσοκομείων σε υπόθεση για γερά νεύρα -εάν βεβαίως δεν εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή των ασθενών. Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» η αναμονή στα επείγοντα φτάνει τις επτά ώρες ενώ η λίστα με τα εξειδικευμένα χειρουργεία είναι μακρά και η αναμονή μπορεί να είναι έως και έξι μήνες.

Αυτήν την πολύμηνη αναμονή επιχείρησαν να συντομεύσουν με παράτυπες διαδικασίες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, δίνοντας το πράσινο φως για τις επεμβάσεις εάν οι ασθενείς δέχονταν να πληρώσουν οι ίδιοι τα υλικά! Όπως κατήγγειλε το Σωματείο των Εργαζομένων, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δεν έχει ούτε τα στοιχειώδη υλικά και οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται με υλικά τα οποία «δωρίζουν» οι ίδιοι οι ασθενείς που θα τα χρησιμοποιήσουν στο νοσοκομείο. Για το θέμα διεξάγεται έρευνα από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ). Μόνιμες είναι επίσης οι ελλείψεις σε γάζες, βαμβάκι και είδη ιματισμού, πχ σεντόνια, μαξιλαροθήκες, με τους ασθενείς να έχουν αναλάβει ατύπως την προμήθεια τους.

Στο νοσοκομείο Γουμένισσας η μόνιμη έλλειψη σε γάζες χειρουργείου οδήγησε το προσωπικό σε μια άλλη πατέντα για την προμήθειά τους. Γιατροί και νοσηλευτές των χειρουργείων έβαλαν ρεφενέ χρήματα και αγόρασαν το αναγκαίο για τις επεμβάσεις υλικό. Τόσο στο νοσοκομείο Γουμένισσας όσο και σε εκείνο του Κιλκίς η πίεση που δέχεται το ελάχιστο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης και νοσηλείας από προσφυγικό πληθυσμό είναι τεράστια.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής πραγματικότητας είναι έντονες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Κάποια ιδρύματα ωστόσο πιέζονται ακόμη περισσότερο, όπως πχ τα αντικαρκινικά νοσοκομεία τα οποία κάνουν καθημερινά αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν τα ογκολογικά φάρμακα για τους ασθενείς. Σε πολλές περιπτώσεις η προμήθειά τους με φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς γίνεται από την… πλαϊνή πόρτα του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακείων που διαθέτει.

Αντίθετα, παράκαμψη όμως δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ. Η στελέχωσή τους έχει γίνει… γεφύρι της ‘Αρτας με τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας. Δύο μήνες μετά τη λήξη της περιόδου γρίπης περίπου 200 κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά στο ΕΣΥ και η λίστα αναμονής για την νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν πέφτει κάτω από 30 άτομα την ημέρα.

Πηγή: protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *