Στην κοινοπραξία Elliott – Centerbridge το Symbol της ΕΤΕ έναντι 250 εκατ.

Το ανεξόφλητο κεφάλαιο του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εναντι τιμήματος 250 εκατ. ευρώ μεταβιβάζεται στην κοινοπραξία Centerbridge Partners και Elliott Advisors το χαρτοφυλάκιο Symbol της Εθνικής Τράπεζας, που αποτελεί το πρώτο πακέτο δανείων με εξασφαλίσεις ακίνητα που μεταβιβάζει η Εθνική Τράπεζα.

Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται περίπου στο 28% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου και έχει θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ (βάσει του δείκτη CET 1 για το πρώτο τρίμηνο του 2019). Η πώληση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όπως υποβλήθηκε στον SSM.

Το χαρτοφυλάκιο Symbol περιλαμβάνει 2.800 μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς μικρομεσαίες, μεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες με εμπράγματες και άλλες εξασφαλίσεις. Πρόκειται για δάνεια που έχουν στην πλειονότητά τους καταγγελθεί από την τράπεζα και τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί 8.000 ακινήτων. Το ανεξόφλητο κεφάλαιο του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ, αλλά μαζί με τους τόκους το χαρτοφυλάκιο προσεγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η κοινοπραξία πρόκειται να αναθέσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου στην Cepal Hellas Financial Services. Η Morgan Stanley ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ενώ τα δικηγορικά γραφεία των Karatzas & Partners και Milbank LLP ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι για την ΕΤΕ. Το χαρτοφυλάκιο Symbol είναι το τρίτο με εξασφαλίσεις ακίνητα που μεταβιβάζεται από ελληνική τράπεζα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση των κόκκινων δανείων. Εχει προηγηθεί η πώληση του Amoeba από την Τράπεζα Πειραιώς και του Jupiter από την Alpha Bank, ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, ενώ για το 2019 δύο νέα πακέτα αναμένεται να βγάλουν προς πώληση η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι το Amoeba, που πώλησε η Τράπεζα Πειραιώς, εξαγοράστηκε από την Bain Capital Credit έναντι 432 εκατ. ευρώ και το Jupiter, που πώλησε η Alpha Bank, εξαγοράστηκε από κοινοπραξία αποτελούμενη από το fund Apollo Global Management, το LLC και από το International Finance Corporation – IFC (μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας) έναντι 337 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές που επιτεύχθηκαν στις δύο παραπάνω πωλήσεις χαρτοφυλακίων αντιπροσωπεύουν το 30% στην περίπτωση του Amoeba και το 42% στην αντίστοιχη του Jupiter της ονομαστικής αξίας των χαρτοφυλακίων που μεταβιβάστηκαν και αποτυπώνουν το υψηλό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά για τα δάνεια με εξασφαλίσεις ακίνητα.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *