Στην Σελήνη η Κίνα για καθαρή πυρηνική ενέργεια

1Η Κίνα, θα αποστείλει διαστημόπλοιο στην Σελήνη, το 2017, το οποίο και θα συλλέξει δείγματα εδάφους αναζητώντας το ισότοπο Helium 3, η χρήση του οποίου μπορεί να προκαλέσει επανάσταση στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Το Helium 3 έχει διαφορετική ατομική σύνθεση από το διαδεδομένο στη Γη Helium 4, καθώς ο πυρήνας του διαθέτει δύο πρωτόνια και ένα νετρόνιο και μπορεί να διευκολύνει την πρόκληση μιας “καθαρής” πυρηνικής σχάσης.

Η σπανιότητα του Helium 3 το καθιστά ιδιαίτερα πολύτιμο, αλλά και πανάκριβο, καθώς κάθε γραμμάριο κοστίζει περίπου 1.000 δολάρια, ενώ ο μετρικός τόνος κοστίζει 1 δισ. δολάρια, την στιγμή που η πλατίνα, για παράδειγμα, κοστίζει 39,7 εκ. δολάρια, ο μετρικός τόνος.

Αν και σπάνιο στη Γη, όμως, το Helium 3 βρίσκεται σε αφθονία στη Σελήνη, όπου υπολογίζεται πως υπάρχουν 1 έως 5 εκ. μετρικοί τόνοι. Το γήινο μαγνητικό πεδίο “εποστρακίζει” το πολύτιμο ισότοπο. Ωστόσο η Σελήνη δεν έχει μαγνητικό πεδίο, της αυτής έντασης, τουλάχιστον, με αποτέλεσμα το εν λόγω ισότοπο να βρίσκεται στην επιφάνειά της.

Ωστόσο το κινεζικό σχέδιο προσκρούει σε μεγάλες δυσκολίες καθώς για την παραγωγή ενός τόνο Helium 3 θα απαιτηθεί η επεξεργασία εκατομμυρίων τόνων σεληνιακού εδάφους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *