Στην τελική ευθεία για έξοδο στις αγορές με 15ετές ομόλογο

Μια επιτυχής έκδοση θα στείλει ηχηρό μήνυμα στις αγορές για τις προοπτικές της Ελλάδας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ολα είναι έτοιμα στον Οργανισμό Διαχείρισης Χρέους για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2020 και μάλιστα με μία έκδοση «ορόσημο», αυτήν ενός νέου 15ετούς ομολόγου, για την άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ.

Οι επαφές με διεθνείς επενδυτικούς οίκους και αναδόχους έχουν γίνει, τα δεδομένα έχουν σταθμιστεί και η απόφαση έχει ληφθεί από τον οργανισμό και το οικονομικό επιτελείο. Πρώτος και πιθανότερος στόχος είναι η έξοδος αυτή να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές. Ετσι, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, την ερχόμενη Δευτέρα πιθανώς θα δοθεί η εντολή στους αναδόχους να προχωρήσουν τις διαδικασίες έκδοσης, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, ενώ στο τραπέζι υπάρχει και η 4η Φεβρουαρίου ως «εναλλακτική», με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή είναι ακόμη άγνωστη η «ετυμηγορία» της Fitch (η οποία ανακοινώνεται αυτή την Παρασκευή), ενώ την Κυριακή διεξάγονται περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία και στην κρίσιμη Εμίλια-Ρομάνα. Αυτό είναι ένα γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για το γενικότερο κλίμα, αν και σε κάθε περίπτωση οι ελληνικοί τίτλοι –όπως το έχουν αποδείξει το τελευταίο διάστημα– αναμένεται να «επωφεληθούν» από την πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως αναλυτές εκτιμούν ότι αν η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι κερδίσει την Εμίλια-Ρομάνα, η κυβέρνηση των Δημοκρατικών και του Κινήματος Πέντε Αστέρων είναι πιθανόν να πέσει και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Με τον ΟΔΔΗΧ να έχει ήδη ανακοινώσει πως το 2020 η εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας θα κινηθεί στα 4-8 δισ. ευρώ και τους αναλυτές να εκτιμούν ευρέως ότι οι έξοδοι της χώρας στις αγορές θα κινηθούν στο ανώτερο εύρος αυτού του στόχου (αν όχι και υψηλότερα), η πρώτη έκδοση του έτους προγραμματίζεται να κινηθεί σε ανάλογα επίπεδα με αυτές των εκδόσεων του προηγούμενου έτους, δηλαδή στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την απόδοση που εκτιμάται ότι θα λάβει το νέο 15ετές, διαμορφώνεται κοντά στο 2,1%, δηλαδή περίπου 165 μονάδες βάσης υψηλότερα από το mid swap. Χθες, το 15ετές ομόλογο (ουσιαστικά 13 ετών καθώς λήγει το 2033) είχε απόδοση 1,8% και κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έτσι εκτιμάται ότι ένα επιτόκιο κοντά στο 2% είναι απόλυτα εφικτό, ενώ παράλληλα θα αποτελεί και ιστορικό χαμηλό για τόσο μακροπρόθεσμο δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου.

Εδώ και καιρό ο ΟΔΔΗΧ εξετάζει την πιθανότητα έκδοσης ενός νέου 15ετούς τίτλου, γνωρίζοντας πως ένα νέο 10ετές θα αποτελούσε μία ασφαλέστερη επιλογή για την Ελλάδα λόγω διάρκειας. Ωστόσο γνωρίζει επίσης πως η 15ετία είναι μια διάρκεια «ορόσημο», καθώς το 2035 είναι μια χρονιά όπου το ελληνικό χρέος δεν έχει κριθεί βιώσιμο (η συμφωνία ελάφρυνσης στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018 όριζε ότι τότε θα επανεξεταστεί η βιωσιμότητά του), έτσι μία επιτυχής έκδοση θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές για τις προοπτικές της Ελλάδας αλλά και του ελληνικού χρέους.

Αναγκαία προϋπόθεση κατά τον ESM, όπως έχει επισημάνει η «Κ», για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, ήταν η απόδοση να μη «σπρώξει» το μέσο επιτόκιο δανεισμού πάνω από το 1,9% (σήμερα είναι κοντά στο 1,5%), έτσι ώστε να μπορέσει να προβεί η Ελλάδα σε μία δεύτερη πρώτη αποπληρωμή του ΔΝΤ φέτος.

Οπως δείχνουν τα πράγματα, το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ έχουν σταθμίσει και αυτόν τον παράγοντα, ενώ θετικά για το κόστος δανεισμού και τους δείκτες του χρέους λειτουργεί και η έκδοση νέου ομολόγου διάρκειας 30 ετών για την επαναγορά των ομολόγων που κατείχε η Εθνική. Ετσι, μετά και το θετικό σήμα από τους primary dealers, η Ελλάδα αναμένεται να εκμεταλλευτεί την ιδιαίτερα θετική τρέχουσα συγκυρία για εκδόσεις τίτλων στην Ευρωζώνη, ειδικά μακροπρόθεσμων, όπου η ζήτηση σπάει κάθε ρεκόρ (βλ. Ισπανία, Ιταλία).

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *