Στη δημοσιότητα οι μισθοί των πολιτικών της Γερμανίας – Πόσα χρήματα παίρνει η Μέρκελ

To φως της δημοσιότητας βλέπουν οι μισθοί των νέων βουλευτών της Γερμανίας αλλά και της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο αριθμός των νέων βουλευτών στην ομοσπονδιακή βουλή εκτινάχθηκε από 630 που ήταν μέχρι σήμερα, στους 709 σημειώνοντας ρεκόρ.

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο “ntv.de”, ένας βουλευτής στη Γερμανία λαμβάνει μηνιαίως το ποσό των 9.327 ευρώ (μεικτά ). Διευκρινίζεται ότι δεν έχει επιπλέον επιδόματα, όπως είναι το επίδομα καλοκαιρινής αδείας ή το επίδομα Χριστουγέννων.

Την ίδια ώρα, ένας υφυπουργός λαμβάνει το ποσό των 13.430 ευρώ μηνιαίως ενώ ένας υπουργός 15.311 ευρώ (μεικτά). Όσοι χάνουν το χαρτοφυλάκιό τους, για να μεταβούν ομαλά στο παλιό τους επάγγελμα λαμβάνουν (ανάλογα με την θητεία τους) ένα ποσό που κυμαίνεται από 68.900 ευρώ έως 206.000 ευρώ.
Το “αφεντικό” της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, λαμβάνει, όπως είναι αναμενόμενο, τον υψηλότερο μισθό: 18.820 ευρώ το μήνα εισπράττοντας ετησίως το ποσό των 225 χιλιάδων ευρώ. Με διάφορα άλλα επιδόματα, οι ετήσιες απολαβές της Γερμανίδας καγκελαρίου ανέρχονται σε 290 χιλιάδες ευρώ.

Σχεδόν 300.000 ευρώ το χρόνο είναι ένας αρκετά καλός μισθός για τη Μέρκελ αλλά σε σύγκριση με άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων δεν είναι και τόσο υψηλός, σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέροντας διάφορα παραδείγματα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λαμβάνει περίπου 400.000 ευρώ το χρόνο. Αλλά ο ηγέτης που βάζει τα… γυαλιά σε όλους τους αρχηγούς κρατών είναι ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης, Lee Hsien Loong, καθώς βάζει στην τσέπη το χρόνο περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ .
Οι μισθοί των νέων Γερμανών βουλευτών βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς η νέα Bundestag είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτη…

Μέχρι σήμερα, η Bundestag διέθετε 630 βουλευτές. Ο τελικός αριθμός όμως των εδρών στο Bundestag διαμορφώθηκε με βάση το πόσοι βουλευτές εξελέγησαν με απευθείας ψήφο από τους πολίτες (Direktmandat) και πόσοι εξελέγησαν με λίστα. Κατά συνέπεια,μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στους 709. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ στις 19 κοινοβουλευτικές περιόδους της Γερμανίας έως τώρα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *