Στις 25 Μαρτίου 2021 τα επίσημα εγκαίνια της Πινακοθήκης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Το 2021 θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σηματοδοτήσουμε αυτό το αόρατο νήμα το οποίο συνδέει την κλασική πολιτιστική μας κληρονομιά με την Ελλάδα του αύριο και της εξωστρέφειας. Και έχουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια για το τι θα κάνουμε στον τομέα του πολιτισμού αυτήν την εμβληματική χρονιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου είχε συνάντηση εργασίας με την υπουργό Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου και τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Μία από τις προτεραιότητες είναι να ξεκινήσει το επετειακό έτος 2021 με τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης την 25η Μαρτίου 2021, όπου, εκτός από τη μόνιμη συλλογή, θα σχεδιαστεί και μια εμβληματική έκθεση για την Επανάσταση, καθώς και η διοργάνωση τεσσάρων μεγάλων εκθέσεων σε μουσεία της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας, ώστε να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν, φυσικά, όλα τα μεγάλα θέματα και προβλήματα του πολιτισμού. Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι το έργο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η υπόγεια ανάπτυξη και η σύνδεσή του με το «Ακροπόλ». Συμφωνήθηκε επίσης η επανεκκίνηση της διαδικασίας για τη δημιουργία του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, το οποίο θα στεγαστεί σε σιλό στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ τέθηκε ως προτεραιότητα η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, όπου θα συνδυάζονται οι τουριστικές υποδομές με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Για το πολύπαθο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ετέθη ο στόχος να γίνουν τα εγκαίνια το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα μετατροπής των μουσείων, που τελούν υπό το καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή σε κρατικές αυτόνομες οντότητες.

Τέλος, τον πρωθυπουργό απασχόλησε και το στεγαστικό πρόβλημα του υπουργείου Πολιτισμού. Η κατάσταση των υποδομών του κρίνεται επιεικώς αναποτελεσματική. Τουλάχιστον δεκαεπτά κτίρια στεγάζουν τις υπηρεσίες του. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να ξεκινήσει άμεσα η συνεννόηση με την Εθνική Τράπεζα (που σταμάτησε το 2014) για την πιθανή συνολική μεταστέγαση του υπουργείου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Τσαούσογλου, στην Πειραιώς.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *