Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ οι δήθεν «αλληλέγγυοι» – ΒΙΝΤΕΟ

1Τους ηθικούς αυτουργούς και υποκινητές της χθεσινής διαδήλωσης των προσφύγων που οδήγησε στα πρωτοφανή επεισόδια με κατάληξη δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες να υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα αναζητά η Ελληνική Αστυνομία.

Οι αρχές επιθυμούν όχι μόνο να εντοπίσουν τα πρόσωπα αυτά, αλλά και  να αποκαλύψουν τα κίνητρα -πιθανότατα και ύποπτους σκοπούς- πίσω από την υποκίνηση της χθεσινής διαδήλωσης.

Αιτία για τα πρωτοφανή σε χρονική διάρκεια, αλλά και βία επεισόδια φαίνεται ότι ήταν η υποκίνηση των προσφύγων από ορισμένους – με άγνωστα μέχρι στιγμής κίνητρα- κύκλους να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια.

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τα 200 με αναπνευστικά προβλήματα -ανάμεσά τους και γυναίκες με παιδιά και τα 100 με τραύματα, 30 μάλιστα εκ των οποία ανοιχτά από χειροβομβίδες ή πλαστικές σφαίρες που δέχθηκαν.

Η Ελληνική Αστυνομία εστιάζει την έρευνά της σε διάφορες ομάδες ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής που περιφέρονται καθημερινά στους χώρους του πρόχειρου προσφυγικού καταυλισμού ισχυριζόμενοι ότι ανήκουν σε ομάδες «αλληλεγγύης» προς τους πρόσφυγες.

Γεγονός είναι ότι στην Ειδομένη δραστηριοποιούνται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μια οργάνωση εγνωσμένου και παγκόσμιου κύρους που παρέχει κρίσιμες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στου περίπου 12.000 διαμένοντες πρόσφυγες.

Ωστόσο, δίπλα στις πιστοποιημένες και εγνωσμένες ΜΚΟ, δρουν και διάφορες άλλες ομάδες, τα κίνητρα των οποίων δεν φαίνεται να είναι και τόσο ξεκάθαρα.

Στην Αστυνομία εκτιμούν ότι είναι πιθανό ορισμένοι από αυτούς τους «δήθεν» αλληλέγγυους να φέρουν κάποιο μερίδιο ευθύνης για την παρακίνηση της χθεσινής διαδήλωσης που κατέληξε στη βίαιη συμπλοκή με συνοριοφύλακες των Σκοπίων.

Οι αρχές γνωρίζουν ότι πρόκειται για άτομα που έχουν έρθει από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από Γερμανία και Ισπανία, διαθέτουν ευρωπαϊκά διαβατήρια και κάποιοι από αυτούς μένουν τη νύχτα στη Γευγελή και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Τα άτομα αυτά έχουν μπει στο μικροσκόπια των αρχών και μετά τα χθεσινά επεισόδια προσπάθησαν να εξαφανιστούν.

Το χρονικό των επεισοδίων

Από τις 10 το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, καθώς χθες τους είχε μοιραστεί φυλλάδιο γραμμένο στα αραβικά, μέσω του οποίου τους καλούσαν να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα.

Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά των Σκοπίων και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη και επιχείρησαν να τον ρίξουν και να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων. Σε κάποιο σημείο, μάλιστα, κατάφεραν να παραβιάσουν τη διπλή περίφραξη.

Τότε, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας των Σκοπίων που βρίσκονταν πίσω από την διπλή περίφραξη πέρασαν μπροστά από τον φράχτη και σε σχηματισμό προσπάθησαν να απωθήσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πετώντας τους χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες.

Η κατάσταση εκτονώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, όταν η βροχή λειτούργησε πυροσβεστικά. Μέχρι εκείνη την ώρα οι σκοπιανές δυνάμεις προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη με τη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης αλλά και σφαίρες καουτσούκ. Στη μάχη απώθησης των μεταναστών από το φράχτη ρίχτηκε κάποια στιγμή και ένα μηχάνημα με «κανόνι» νερού.

https://youtu.be/a0bjIGsKf5o

Η ΕΛΑΣ θα ζητήσει εξηγήσεις από τα Σκόπια για τις πλαστικές σφαίρες

Στο επιτελείο του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ επικρατεί έντονη ενόχληση για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης από την αστυνομία των Σκοπίων και είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τους Σκοπιανούς για να συζητήσουν το θέμα και τις ενστάσεις τους.

Σύμφωνα με πηγές του αρχηγείου της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν διαπιστώθηκε παραβίαση των συνόρων από τους συνοριοφύλακες των Σκοπίων.

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι της ΕΛΑΣ οι αρχές των Σκοπίων έχουν τοποθετήσει τον διπλό φράκτη σε βάθος τουλάχιστον δυο μέτρων μέσα στο έδαφος της χώρας τους και όχι ακριβώς πάνω στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο, κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα γινόταν αποδεκτό από τον ελληνικό στρατό.

Επομένως η αστυνομία τηρεί χαμηλούς τόνους διαβεβαιώνοντας ότι ναι μεν οι άνδρες της αστυνομίας της γειτονικής χώρας έδρασαν εντός του εδάφους των Σκοπίων, χωρίς όμως αυτό να δικαιολογεί την πρωτοφανή σε όγκο χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών που έπεσαν σε ελληνικό έδαφος στοχεύονταν πρόσφυγες που δεν είχαν παραβιάσει τα σύνορα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *