Στροφή και από Βερολίνο: Υπό πίεση η Huawei

Στροφή και από Βερολίνο: Υπό πίεση η Huawei

REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

Δείτε ακόμα

  • Facebook: «Σκούπα» σε σελίδες – λογαριασμούς ρωσικής προπαγάνδας 17/01 16:58
  • WSJ: Eρευνούν τη Huawei για πιθανή κλοπή εμπορικών μυστικών 17/01 16:55
  • CERN: Η πρόταση για τον FCC, διάδοχο του LHC 17/01 16:51

Τρόπους να μπλοκαριστεί η κινεζική Huawei από το επόμενης γενιάς δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της χώρας φέρεται να εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με αναφορές δυτικών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να διερευνά τρόπους παρεμπόδισης της προμήθειας σχετικού εξοπλισμού από τη Huawei, κατόπιν πιέσεων από την Ουάσινγκτον, που θεωρεί τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της κινεζικής εταιρείας κίνδυνο ασφαλείας. Όπως υπογραμμίζουν οι FT, αυτό φαίνεται να αποτελεί σημαντική στροφή για το Βερολίνο, το οποίο φαινόταν πιο επιφυλακτικό σε σχέση με τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, που θεωρούν πως η κινεζική εταιρεία έχει πολύ στενούς δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφερόταν πως η ασφάλεια του μελλοντικού δικτύου 5G και των προϊόντων που προσφέρονται από τους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού είναι «πολύ σχετικά» (μεταξύ τους).

Σημειώνεται πως σε προηγούμενη ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε αναφέρει πως αντιτίθεται στην επιβολή απαγορεύσεων σε προμηθευτές ως προς τη κατασκευή υποδομών 5G στη Γερμανία. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, αυξάνονται οι αναφορές πως είναι υπό εξέταση αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και άλλοι τρόποι αποκλεισμού της Huawei.

Η εταιρεία, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, αρνείται τις κατηγορίες και σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως δεν υπάρχει λογικό αίτιο αποκλεισμού της από την κατασκευή υποδομών 5G στη Γερμανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.

Υπενθυμίζεται πως ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έχουν απαγορεύσει σε τοπικές εταιρείες να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei για τα δίκτυα 5G. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκφράσει επίσης προβληματισμούς, ενώ τη σχέση του με την εταιρεία εξετάζει και ο Καναδάς. Τον προηγούμενο μήνα η ΒΤ ανακοίνωσε πως δεν θα χρησιμοποιεί εξοπλισμό της εταιρείας στο δίκτυο 5G της στη Μ. Βρετανία, ενώ το University of Oxford επιβεβαίωσε πρόσφατα πως έχει «παγώσει» τις δωρεές και τις χορηγίες από τη Huawei. Ο λόγος, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, είναι πως τους τελευταίους μήνες έχουν τεθεί προβληματισμοί για τις βρετανικές συνεργασίες με την κινεζική εταιρεία.

Από πλευράς της, η Κίνα ασκεί και αυτή πιέσεις: Την Πέμπτη ο πρέσβης της στον Καναδά προειδοποίησε για «συνέπειες», εάν η χώρα προβεί σε σχετική απαγόρευση σε βάρος της Huawei. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διπλωματική αντιπαράθεση, καθώς δικαστήριο στην Κίνα καταδίκασε σε θάνατο έναν Καναδό για ναρκωτικά, σε μια απόφαση που έρχεται λίγο καιρό μετά τη σύλληψη της Μενγκ Ουαντζού, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei, στον Καναδά, κατόπιν αμερικανικού αιτήματος. Επίσης, πρόσφατα η Wall Street Journal ανέφερε πως οι αμερικανικές αρχές διερευνούν την κινεζική εταιρεία για κλοπή εμπορικών μυστικών από αμερικανικές επιχειρήσεις, και την κατηγορούν για παραβίαση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Εντός του Ιανουαρίου η Huawei απέλυσε έναν εργαζόμενο ο οποίος συνελήφθη στην Πολωνία ως ύποπτος για κατασκοπεία, με την εταιρεία να υποστηρίζει πως ο Γουάνγκ Ουεϊτζίνγκ ενήργησε μόνος του.

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο ιδρυτής της εταιρείας, Ρεν Ζενγκφέι, αρνήθηκε πως οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από την εταιρεία να βοηθήσει στην κατασκοπεία σε βάρος των πελατών της Huawei.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *