28 Φεβρουαρίου, 2020

Select your Top Menu from wp menus

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: ΑΚΟΜΑ «ΖΕΙ» Ο ΜΕΓΑΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ!

«Η αρχαιολογική σκαπάνη βρήκε Ελληνικούς πύργους-φρούρια στο Ουζμπεκιστάν της Κεντρικής Ασίας που χρονολογούνται από την εποχή του Μ.Αλεξάνδρου και μέσα σε αυτούς βρήκαμε χρυσά νομίσματα της εποχής του μεγάλου στρατηλάτη…».

Ο διάσημος αρχαιολόγος Εντγκαρ Ρετβελάτζε ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του κι αποκαλύπτει λεπτομέρειες για νέα εντυπωσιακά ευρήματα στην Κεντρική Ασία!! Ο ίδιος που ακολουθεί σχεδόν 50 χρόνια τα ίχνη του Έλληνα στρατηλάτη με άλογο, με αυτοκίνητο, με τα πόδια , μας μιλά μέσω του στενού του συνεργάτη αρχαιολόγου Δημήτρη Γιάγκου, για τα νεοαποκτηθέντα ευρήματα της πορείας του Μ. Αλεξάνδρου.
Μπροστά στο θωρακισμένο χρηματοκιβώτιο στα άδυτα των αδύτων της Ακαδημίας Επιστημών του Ουζμπεκιστάν , αυτός ο σπάνιος Κένταυρος μισός Έλληνας μισός Σογδιανός, ξεφωνίζει από ενθουσιασμό για τα κιονόκρανα, τα νομίσματα με τις Ελληνικές γραφές, τα κεραμικά , τα πήλινα αγγεία!!….
Κάποτε τον είχαμε συναντήσει στην Κεντρική Ασία. Είχε ανοίξει το χρηματοκιβώτιο της Ακαδημίας Επιστημών και μας είχε δείξει μια λήκυθο με παραστάσεις και την Ελληνική επιγραφή «Μέγαρα»!!…
«Τα τελευταία χρόνια-λέει ο Ουζμπέκος αρχαιολόγος Ρετβελάτζε- βρήκαμε σπάνια νομίσματα, τα τείχη άμυνας του στρατού του Αλέξανδρου, παραστάσεις με το Σάτυρο και τις νύμφες, νομίσματα των Σελευκιδών κι όλων σχεδόν των Ελλήνων Βασιλέων που διαδέχθηκαν τον διάσημο Έλληνα…. Εγώ που ανακάλυψα την Αλεξάνδρεια του Ωξου κοντά στην περιοχή του ποταμού Αμπού-Ντάρια βρήκα τα ίχνη και τα ευρήματα απ το ιππικό του μεγάλου κατακτητή όταν το ιππικό κι οι στρατιώτες του πέρασαν με σχεδίες τοποθετώντας ολόγυρα ασκούς με νερό….».

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *