Συμβουλές ψηφιακής ασφάλειας για τους ταξιδιώτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Συμβουλές ψηφιακής ασφάλειας για τους ταξιδιώτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

SHUTTERSTOCK

Μια κατηγορία χρηστών τεχνολογίας που είναι σημαντικά εκτεθειμένοι σε κινδύνους από κακόβουλες καμπάνιες είναι οι ταξιδιώτες. Όσο μετακινούνται από ένα μέρος σε ένα άλλο χωρίς να χρησιμοποιούν ασφαλείς και ιδιωτικές συνδέσεις, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και των online λογαριασμών τους απειλείται.

Καθώς την περίοδο των γιορτών οι μετακινήσεις αυξάνονται, η ESET συγκέντρωσε τις βασικές οδηγίες προς ταξιδιώτες για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών, των λογαριασμών και των συσκευών τους.

1. Περιορίστε την πρόσβαση τρίτων στις συσκευές σας. Χρησιμοποιείτε πάντα σύνθετα PIN και κωδικούς πρόσβασης για όλες τις ηλεκτρονικές σας συσκευές. Αν είναι δυνατόν, εγκαταστήστε μια λύση ασφαλείας που σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε απομακρυσμένα τη συσκευή σας και, σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας, να την κλειδώσετε ή να την απενεργοποιήσετε από απόσταση. Προσπαθήστε επίσης να κρυπτογραφήσετε μονάδες αποθήκευσης όπως εξωτερικούς ή σκληρούς δίσκους και χρησιμοποιήστε USB Shield, ειδικά αν έχετε δανείσει τη μονάδα αποθήκευσης σε άλλα άτομα. Προσοχή χρειάζεται και στους σταθμούς φόρτισης USB, τους οποίους μπορείτε να βρείτε συνήθως σε αεροδρόμια και άλλους δημόσιους χώρους.

2. Προστατέψτε τα δεδομένα σας. Η σύνδεση σε δημόσια δίκτυα ενέχει κινδύνους, γι’ αυτό προτείνεται αρχικά η χρήση μίας υπηρεσίας VPN, που μπορεί να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας κατά τη μεταφορά των δεδομένων, ακόμη κι αν υπάρχουν αναξιόπιστες συνδέσεις. Αφού αποσυνδεθείτε, διαγράψτε τα δίκτυα που είχατε συνδεθεί. Μην παραλείπετε να ενημερώνετε τα λειτουργικά συστήματα και τις εφαρμογές και θυμηθείτε να απενεργοποιείτε το Bluetooth και το Wi-Fi των συσκευών σας αν δεν τα χρησιμοποιείτε. Τέλος, να είστε προσεκτικοί όταν δημιουργείτε προσωπικό Wi-Fi hotspot με το κινητό σας, να χρησιμοποιείτε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης και να το απενεργοποιείτε όταν πλέον δεν το χρησιμοποιείτε.

3. Ενισχύστε τον έλεγχο ταυτότητας των online λογαριασμών σας. Η ενεργοποίηση -της πιστοποίησης δύο παραγόντων (2FA) μπορεί να εμποδίσει επίδοξους εισβολείς από το να παραβιάσουν το λογαριασμό σας, οπότε φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα αυτή τη λειτουργία. Ελέγχετε τακτικά αν υπάρχουν ασυνήθιστες κινήσεις στους λογαριασμούς σας τόσο στις τράπεζες όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να είστε σε εγρήγορση για ειδοποιήσεις ασφαλείας. Μη διστάσετε να αλλάξετε τα διαπιστευτήρια σύνδεσης αν υποψιαστείτε ότι έχουν παραβιαστεί οι λογαριασμοί σας, δημιουργώντας ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου, όπως το ESET Password Manager.

4. Προστατέψτε την ιδιωτική σας ζωή, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Σε πολλά δημόσια δίκτυα Wi-Fi ζητούνται προσωπικά δεδομένα για να επιτραπεί η σύνδεση, π.χ. ένα email ή ακόμη και να δημιουργήσετε ειδικό λογαριασμό. Ο γενικός κανόνας είναι να μην μοιράζεστε τα πραγματικά δεδομένα σας και να διατηρείτε ένα ξεχωριστό λογαριασμό με μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις. Ελέγχετε επίσης την πολιτική απορρήτου σχετικά με τη χρήση δεδομένων. Να είστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες που δημοσιεύετε στα κοινωνικά μέσα, δεδομένου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς. Όταν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γνωρίζουν πού βρίσκεστε κάθε στιγμή, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες για να επικοινωνήσουν με την οικογένειά σας επικαλούμενοι απαγωγή ή να εισβάλλουν στο σπίτι σας όσο είναι άδειο. Η δημοσίευση φωτογραφιών αεροπορικών εισιτηρίων, όπου φαίνονται όλες οι πληροφορίες και οι γραμμικοί κώδικες, αποτελεί επίσης μία πολύ επικίνδυνη πρακτική.

5. Προστατεύστε τις online αγορές σας. Προτιμήστε η online αγορά εισιτηρίων και οι κρατήσεις των ξενοδοχείων να γίνονται με πιστωτική αντί για χρεωστική κάρτα, διότι εάν η πιστωτική σας κάρτα κλαπεί, είναι πολύ πιο εύκολο να αναφέρετε το συμβάν και να διορθώσετε την κατάσταση από ό, τι με μια χρεωστική κάρτα, ενώ επιπλέον, δεν κινδυνεύετε να βρεθείτε στο μέσο του ταξιδιού σας με έναν άδειο τραπεζικό λογαριασμό. Προσέξτε όταν βγάζετε χρήματα από ΑΤΜ και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εύκολα αποσπώμενα μέρη στις ταινίες ανάγνωσης καρτών όπου εισάγετε την τραπεζική σας κάρτα. Αν η κάρτα σας διαθέτει τσιπ RFID, μπορείτε να την προστατέψετε με το ειδικό κάλυμμα που εμποδίζει το σήμα.

6. Προσοχή στα scams ειδικά για ταξιδιώτες. Οι ταξιδιώτες αποτελούν συνηθισμένους στόχους για scams με δελεαστικές ταξιδιωτικές προσφορές, τα οποία στέλνονται σε email ή εμφανίζονται στις ενημερώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για να διαπιστώσετε ότι πρόκειται πράγματι για προσφορές, ελέγξτε ότι ο σύνδεσμος που πατάτε οδηγεί σε αυθεντικό ιστότοπο. Αν χρειαστεί να στείλετε εμπιστευτικές πληροφορίες, βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση είναι κρυπτογραφημένη με HTTPS. Χρησιμοποιήστε άλλα κανάλια (τηλέφωνο ή επικοινωνία μέσω επαληθευμένων προφίλ κοινωνικών μέσων) για να έρθετε σε επαφή με το φορέα, που υποτιθέμενα έχει ετοιμάσει την προσφορά, και να εξακριβώσετε ότι είναι αληθινή. Τέλος, χρησιμοποιείτε πάντα μια ισχυρή λύση ασφάλειας.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *