Συμφωνία Ελλάδας – ΕxxonΜobil για έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην αποκάλυψη της συμφωνίας της Ελλάδας με την ExxonMobil για έρευνα νοτιοδυτικά της Κρήτης προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

«Την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε στην υπογραφή για έρευνα και αξιοποίηση των οικοπέδων νοτίων και δυτικά της Κρήτης με μία μεγάλη εταιρεία, την ExxonMobil», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Συνεχίζουμε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό που δεν είναι στο πόδι. Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν είναι στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίων χρόνων που αποφέρουν καρπούς σε βάθος χρόνου».

Όπως είπε, «εμείς θα συνεχίσουμε σε ένα σχέδιο πολύ καλά μελετημένο και έχει να κάνει τόσο με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας στην Ευρύτερη περιοχή όσο και με την αποφασιστική αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου και ταυτόχρονου θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονές μας να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο».

Σαφές και αυστηρό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Τουρκία

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει ένα σαφές, ξεκάθαρο, αυστηρό και αποφασιστικό μήνυμα προς την Τουρκία και προς όλες τις κατευθύνσεις» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η Ευρώπη, συνέχισε, «καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και τις ενέργειες εξόρυξης που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και υπογραμμίζει τις σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειες αυτές στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και στοχευμένων μέτρων, δηλαδή, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι η πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, που η ΕΕ, με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει τη λήψη μέτρων.

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *