Συμφωνία Τουρκίας με ΗΠΑ – Η Άγκυρα επέστρεψε τον πάστορα Μπράνσον – Οι ΗΠΑ παραδίδουν τα F-35 στην Τουρκία

“Deal” Τουρκίας- ΗΠΑ για πάστορα και F-35: Επιβεβαιώνονται οι χτεσινές πληροφορίες του pronews.gr, για ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς ο Τούρκος αρμόδιος εισαγγελέας ζήτησε πριν λίγο να αρθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και να του επιστραφεί το διαβατήριο.

Το τουρκικό δικαστήριο απάντησε θετικά στην εισήγηση του εισαγγελέα.

Καταδίκασε μεν σε τρία χρόνια φυλάκισης των Αμερικανό πάστορα Μπράνσον, αλλά αποφάνθηκε ότι δεν θα εκτίσει την ποινή εξαιτίας του χρόνου που πέρασε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η τελική εισαγγελική πρόταση προέβλεπε την έκτιση ποινής δέκα ετών σε φυλακή, ενώ έχει ζητηθεί η άρση των περιοριστικών μέτρων, κάτι που σημαίνει, ότι αν γίνει δεκτή η πρόταση θα αφεθεί ελεύθερος, ακόμη και αν καταδικαστεί και θα φύγει για τις ΗΠΑ

Ο πάστορας, κρατείται στη φυλακή ή κατ’ οίκον εδώ και δύο χρόνια με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Επίσης ο εισαγγελέας ζήτησε να αρθεί ο ταξιδιωτικός περιορισμός και η υποχρέωση μετάβασης μια φορά την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και του επιτρέπει να βγει από την χώρα.

Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν το προεδρικό διάταγμα που μπλόκαρε, θεωρητικά, την παράδοση των F-35 και θα επιτρέψουν την εξαγωγή του μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, στην τουρκική Αεροπορία.

Αλλωστε το πρόγραμμα βιομηχανικής συμμετοχής της Τουρκίας στο F-35 δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή, όπως δεν σταμάτησε ούτε η εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών σε αυτό.

Πιθανότατα ο πάστορας Μπράνσον θα αναχωρήσει απόψε για τις ΗΠΑ.

Από χτες που έγιναν γνωστές οι πληροφορίες, η λίρα έκανε άλμα 3,3%. Μετά την σημερινή είδηση ενισχύεται περίπου 1%.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται ότι αρχίσει να αποκλιμακώνεται, σταδιακά το τελευταίο διάστημα, καθώς ήδη Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιώτες εκπαιδεύονται μαζί και ξεκινούν κοινές περιπολίες στην Μανμπίζ στη Συρία.

Το “deal” των δύο χωρών αφορά και τα F-35 καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν έλαβε διαβεβαιώσεις για την παράδοσή τους.

Το δικαστήριο συνεδριάζει αυτή τη στιγμή και μόλις γίνει δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα ο πάστορας Μπράνσον παίρνει το αεροπλάνο και φεύγει από Τουρκία αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Πριν λίγο το επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος του Μπράνσον λέγοντας Ρόιτερ πως, αν ληθφεί απόφαση για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του, ο ευαγγελικός πάστορας θα είναι ελεύθερος να αναχωρήσει αμέσως από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μάρτυρες κατέθεσαν στη σημερινή κρίσιμη ακροαματική διαδικασία σε τακτικό δικαστήριο ότι προηγούμενες καταθέσεις τους κατά του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ήταν «ανακριβείς».

Στο πρώτο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν τέσσερις μάρτυρες.

Η μία εξ αυτών δήλωσε ότι ουδέποτε είχε ακούσει ότι μέλη του PKK περιθάλπτηκαν σε κλινική ιδιοκτησίας φίλου του Μπράνσον και ότι στη συνέχεια εστάλησαν στον πόλεμο της Συρίας.

Ένας άλλος μάρτυρας απέσυρε τον ισχυρισμό του ότι συριακό μέλος της εκκλησίας του Μπράνσον κατασκεύαζε βόμβες για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ένας τρίτος μάρτυρας τόνισε ότι ουδέποτε είχαν δει μέλη της FETÖ, της οργάνωσης του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν σε χώρο προσευχής του Μπράνσον, τονίζοντας ότι ήταν απλώς φήμες.

Δηλαδή ο Ερντογάν άλλαξε και τον εισαγγελέα και τις καταθέσεις των μαρτύρων προκειμένου να ελευθερωθεί ο πάστορας!

Ο πάστορας είπε στο δικαστήριο:

“Αγαπώ την Τουρκία, είμαι αθώος, περιμένω να ελευθερωθώ”

Οπως σημείωσε χτες το pronews.gr, ο πάστορας Andrew Brunson, ο Αμερικανός πολίτης που κρατείται στην Τουρκία από τον Οκτώβριο του 2016 αναμένεται να απελευθερωθεί αυτήν την εβδομάδα μετά από μυστική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας ανέφεραν ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως μεταδίδει το NBC News.

“Μέσω μιας μυστικής επικοινωνίας η Κυβέρνηση Τραμπ ήρθε πρόσφατα σε συνεννόηση με την Τουρκία και ο Brunson πρόκειται να απελευθερωθεί καθώς οι κατηγορίες εναντίον του θα καταρριφθούν αύριο στο δικαστήριο” μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι του NBC Carol E. Lee και Courtney Kube επικαλούμενοι πηγές μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ.

Οι λεπτομέρειες αυτής της μυστικής συμφωνίας δεν έχουν ακόμη γίνουν γνωστές.

Είναι δεδομένο πως η Αγκυρα έλαβε αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ.

Το σίγουρο είναι πως ποτέ δεν ανακοινώθηκε η νέα δέσμη κυρώσεων από ΗΠΑ όπως είχε προαναγγείλει ο Ν.Τραμπ το καλοκαίρι.

Η συμφωνία προωθήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ.Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τ.Μπόλτον κατά την διάρκεια συναντήσεων με ανώτατους Τούρκους αξιωματικούς αυτόν τον μήνα.

Οι συναντήσεις έγιναν στη συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Kάποια στιγμή κυκλοφόρησαν κάποιες “κουλές μουντζούρες” για μη απελευθέρωση του πάστορα αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή…​

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *