Τελευταία Νέα

Συντάξεις: Τι αλλάζει και για ποιους το 2015

1Η πλήρης «ατζέντα» των αλλαγών, που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο κ. Στρατούλης, «εγγυάται» την κατοχύρωση των θεμελιωμένων δικαιωμάτων, αποκλείει νέες μειώσεις σε συντάξεις και …περιλαμβάνει 14 μέτρα για τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι «πηγές» χρηματοδότησης για τα Ταμεία, που προϋπολογίζουν φέτος έλλειμμα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Με άμεσο και προφανή στόχο την ανακούφιση των πλέον ευαίσθητων ομάδων της ελληνικής κοινωνίας ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, παρουσίασε στο Κοινοβούλιο το κυβερνητικό πρόγραμμα για το Ασφαλιστικό.

Ένα πρόγραμμα που μεταξύ άλλων προβλέπει παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους (δηλαδή χορήγηση 13ης σύνταξης και επαναφορά του ΕΚΑΣ), άνεργους που απέχουν λίγα χρόνια από τη συνταξιοδότηση – και μάλιστα χωρίς να απαιτούνται μίνιμουμ 100 ένσημα κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία), ελεύθερους επαγγελματίες (μέσω της αποποινικοποίησης των οφειλών) και ΑΜΕΑ.

Αναλυτικότερα, η πλήρης «ατζέντα» των αλλαγών, που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο κ. Στρατούλης, «εγγυάται» την κατοχύρωση των θεμελιωμένων δικαιωμάτων, αποκλείει νέες μειώσεις σε συντάξεις και περιλαμβάνει 14 μέτρα για τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι «πηγές» χρηματοδότησης για τα Ταμεία, που προϋπολογίζουν φέτος έλλειμμα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, όπως το παρουσιάζει η εφημερίδα «Ημερησία», προβλέπει:

1. Την κατάργηση του νέου συστήματος συνταξιοδότησης (ν. 3863/10, 3865/10 κ.α.), που προβλέπει την «εγγύηση» από το κράτος, για όσους «βγαίνουν» στη σύνταξη από 1/1/2015 και μετά, της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ και τη συμπλήρωσή της με την αναλογική σύνταξη, με βάση τα έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών από τον κάθε ασφαλισμένο για τον χρόνο ασφάλισης από το 2011 και μετά.

2. Την αναστολή εφαρμογής κάθε νέας αλλαγής στο Ασφαλιστικό (μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας ή ετών υποχρεωτικής ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη της 15ετίας) και τη συνέχιση καταβολής του ΕΚΑΣ με τις προϋποθέσεις που ισχύουν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *