Συνταγματική Αναθεώρηση: Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ολομέλεια της Βουλής

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε περιβάλλον που έχει έντονα τα στοιχεία της πόλωσης, ειδικώς ανάμεσα σε κυβερνώσα πλειοψηφία και αξιωματική αντιπολίτευση, η εθνική αντιπροσωπεία ειχέρχεται την Τετάρτη σε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της εν εξελίξει συνταγματικής αναθεώρησης, το σχετικό με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλα ειδικού ενδιαφέροντος θέματα, όπως είναι εκείνο που αφορά στη «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία».

Η ολοήμερη συνεδρίαση της Τρίτης, η οποία επικεντρώθηκε σε θέματα όπως οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, από τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε, ουσιαστικά λειτουργεί ως προάγγελος μιας ακόμα ταραχώδους συζήτησης. Τις εντάσεις, όπως σχολιάζεται από κοινοβουλευτικούς παρατηρητές, πυροδοτούν κυρίως οι συχνά επιθετικών τόνων ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η ακόλουθη επισήμανση του κ. Α. Λοβέρδου (ΚΙΝΑΛ): «Το πάτε για πόλωση, για δήθεν ιδεολογικοπολιτικές διαφοροποιήσεις και συγκρούσεις, για ανάδειξη ψευτοδιαφορών, ως δήθεν τομών, ανάμεσα σε μία τάχα προοδευτική και μία τάχα αντιδραστική προσέγγιση της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ας το πούμε έτσι. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, παίρνουμε το μήνυμα σας. Πόλωση θέλετε, πόλωση θα έχετε» είπε απευθυνόμενος στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ουσίας των ζητημάτων που τέθηκαν επί τάπητος, ξεχώρισε εκείνο που έχει σχέση με το λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Η ΝΔ κατέθεσε πρόταση για τη συνταγματική κατοχύρωσή του, με τους περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να την επικρίνουν, με το επιχείρημα πως η δική τους πρόταση είναι κοινωνικά δικαιότερη. Εντός και εκτός της Ολομέλειας αναπτύχθηκε έντονη αντιπαράθεση.

Πηγές της πλειοψηφίας υπογράμμιζαν: «Ενα στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη που πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα». Και πρόσθεταν ότι «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας για τους πλέον αδύναμους», που είχε θεσπιστεί από κυβέρνηση της ΝΔ το 2013, αλλά καταπολεμηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε προεκλογικά δέσμευση του πρωθυπουργού πως θα ενισχυθεί. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για «ένα ιστορικό βήμα, μια εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση στην κοινωνική προστασία και τη θέσπιση κοινωνικών δικαιωμάτων, με στόχο την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των οικονομικά αδυνάμων συμπολιτών μας που επλήγησαν από την οικονομική κρίση». Η πρόταση αφορά στην προσθήκη –στο άρθρο 21 παρ. 1 του Συντάγματος- της φράσης «Το κράτος μεριμνά για την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών, μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Οι προαναφερόμενες πηγές συμπλήρωναν ότι σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αγορά σε 240 χιλ. νοικοκυριά, με στόχο στα επόμενα χρόνια τα επόμενα χρόνια «να επεκταθεί σε 800 χιλ. συμπολίτες μας» και με προϋπολογισμό στο «ένα δις ευρώ, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019».

Στο θέμα αυτό αφιέρωσε την παρέμβασή του στη συζήτηση ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης.

Σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των επιθέσεών τους κατά της ΝΔ, μίλησαν απαξιωτικά για τις επιλογές της σημερινής πλειοψηφίας υπεραμυνόμενα των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Για «συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού» κάνουν λόγο και γι’ αυτό το ζήτημα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην παρέμβασή του, πάντως, ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κατρούγκαλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εμείς προτείνουμε να αντικατασταθεί το ρήμα «μεριμνά» στη διατύπωση που προτείνει η ΝΔ με το ρήμα «εγγυάται» ή «εξασφαλίζει». Προτείνουμε να αντικατασταθεί η φράση «μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» από τη φράση «μέσω ενός συστήματος καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών και εισοδηματικών ενισχύσεων», που δείχνει ακριβώς την πληρότητα του συνόλου των κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά και των υπολοίπων επιδοματικών μορφών που παίρνει η κοινωνική πολιτική».

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για το θέμα των σχέσεων Κράτους –Εκκλησίας, με την τοποθέτηση του κ. Ν. Φίλη να ξεχωρίζει για ένα αυτοκριτικού περιεχομένου σχόλιό του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μία άτολμη πρόταση αναθεώρησης. Δυστυχώς προσέκρουσε σε διάφορες ενδογενείς και άλλες αντιθέσεις που υπάρχουν στην κοινωνία και στην πολιτική», είπε.

«Σε σχέση με τις θορυβώδεις, συνήθως, αντιπαραθέσεις που έχουν μεταξύ τους η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα ανταλλάσσουν μεταξύ τους για το ζήτημα των σχέσεων του κράτους με την Εκκλησία μάλλον με μουρμούρα μοιάζουν. Η εξήγηση είναι απλή. Από την ώρα που και ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως παλιότερα το ΠΑΣΟΚ- ουσιαστικά προσχώρησε στη θέση της ΝΔ να μην γίνει ούτε τώρα ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος, καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα περιθώρια για καυγάδες μεταξύ τους για το θέμα αυτό είναι ελάχιστα», σχολίασε ο κ. ι. Δελλής (ΚΚΕ).

«Και μόνο η αναφορά της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος στο προοίμιο του Συντάγματος είναι μια τρανή απόδειξη του άρρηκτου δεσμού του κορυφαίου ελληνικού νόμου με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη», υποστήριξε ο κ. Κ.Χήτας (Ελ.Λύση).

«Το ΜέΡΑ25 παραμένει αταλάντευτο υπέρ της θρησκευτικής ουδετερότητας της πολιτείας, υπό την έννοια της ίσης μεταχείρισης όλων των θρησκειών και της απαλοιφής οποιασδήποτε άλλης περιττής αναφοράς» είπε η κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου.

«Το αφηρημένο της έννοιας «ουδετερόθρησκο κράτος» οδηγεί μάλλον σε ένα κράτος θρησκευτικά αδιάφορο, κάτι που σαφώς μπορεί να κλονίσει τον αξιακό πυρήνα του Συντάγματός μας και να μας απομακρύνει από τη συνταγματική και ιστορική μας ρίζα», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευρ. Στυλιανίδης.

«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας στον πολιτικό δημόσιο χώρο δημιουργεί διχαστικό λόγο και δημιουργεί επικίνδυνους πολίτες. Αυτή η χώρα έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», βγάζοντας ως επικίνδυνους κάποιους πολίτες έξω και έχει πληρώσει πολύ ακριβά και το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», σημείωσε ανεβάζοντας τους τόνους η κυρία Αθανασία Αναγνωστοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ).

kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *