Σχέδια της ΕΕ για απαγόρευση χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους

Σχέδια της ΕΕ για απαγόρευση χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους

Shutterstock

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης της χρήσης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους για διάστημα περίπου πέντε ετών. Όπως αναφέρει το BBC, οι αρμόδιες αρχές θέλουν χρόνο για να βρουν τρόπους να διασφαλίσουν πως δεν θα γίνεται κατάχρηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία θα επιτρέπει τον έλεγχο προσώπων που καταγράφονται από κάμερες σε πραγματικό χρόνο σε συσχετισμό με λίστες παρακολούθησης της αστυνομίας. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρχουν εξαιρέσεις για σκοπούς ειδικών projects, καθώς και έρευνας και ανάπτυξης.

Η Κομισιόν παρουσίασε τα σχέδιά της σε ένα έγγραφο 18 σελίδων, υποδεικνύοντας πως θα θεσπιστούν νέοι κανόνες για την ενίσχυση των υπαρχόντων πλαισίων σχετικά με την ιδιωτικότητα και τα δικαιώματα των πολιτών όσον αφορά στα προσωπικά τους δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται να επιβληθούν κανόνες και υποχρεώσεις τόσο σε developers όσο και σε χρήστες τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παράλληλα ζητείται από τις χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν μια αρμόδια αρχή για να επιβλέπεται η τήρηση των νέων αυτών κανόνων.

Κατά τη διάρκεια του χρονικού αυτού διαστήματος, που θα διαρκέσει από τρία έως πέντε χρόνια «θα μπορούσε να βρεθεί και να αναπτυχθεί μια αξιόπιστη μεθοδολογία για την αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτής της τεχνολογίας και πιθανά μέτρα διαχείρισης κινδύνου».

Όπως σημειώνει το Reuters, το εν λόγω white paper της Κομισιόν έρχεται εν μέσω μιας διεθνούς συζήτησης σχετικά με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται από τις αρχές.

Η Κομισιόν θα περιμένει feedback σχετικά με το εν λόγω white paper πριν προβεί σε τελική απόφαση, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα μέσα στον μήνα, η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε ρυθμιστικά πλαίσια σχετικά με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα υπερβολικών παρεμβάσεων από τις αρχές, και σύστησε στην Ευρώπη να αποφύγει επιθετικές προσεγγίσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *