Σόιμπλε: «Δε θα ήθελα να είμαι στη θέση του Βαρουφάκη αν δεν πληρώσει εγκαίρως»

1Σαφή προειδοποίηση προς την Αθήνα και τον Γιάνη Βαρουφάκη έστειλε μέσω του γερμανικού καναλιού ARD ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο θέμα της αποπληρωμής προς την ΕΚΤ είπε πως «αν ο Βαρουφάκης δεν κάνει την πρώτη πληρωμή εγκαίρως, θα πρόκειται για χρεοκοπία και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του, να φέρω ευθύνη για το τι θα συμβεί τότε στην Ελλάδα».
Ο Σόιμπλε κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει την τετράμηνη παράταση που έλαβε προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεών της, εάν θέλει να εξασφαλίσει μελλοντική βοήθεια από το εξωτερικό.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν έχει καμία εγγύηση ότι η Αθήνα θα πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις στο διάστημα των τεσσάρων μηνών. «Όμως ελπίζω πως θα το κάνουν, προς το συμφέρον της Ελλάδας και από ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη. Κυρίως όμως προς το συμφέρον τους. Η Ελλάδα πρέπει πραγματικά να ξέρει ότι αν θέλει βοήθεια, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει», αναφέρει το euro2day.
Ο ίδιος δήλωσε πως η Αθήνα θα λάβει πόρους το καλοκαίρι αν η κυβέρνηση τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, προσθέτοντας: «Αν όμως δεν συμβεί αυτό, τότε δεν θα πληρωθεί. Αυτό βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια αυτών που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα».
Αναφερόμενος στην απόφαση της Bundestag να επικυρώσει τη νέα ελληνική συμφωνία, είπε πως δεν ήταν εύκολη για ορισμένους από τους συναδέλφους του. «Αν μας πουν, την ίδια ώρα, ότι δεν εννοούσαν πραγματικά όλα όσα είπαν, αυτός δεν θα είναι ένας πολύ συνετός τρόπος για να συμπεριφερθούν απέναντί μας».
Τόνισε ωστόσο πως οι συμφωνίες που έχει συνάψει οι Αθήνα είναι πιο σημαντικές από την ρητορική που προέρχεται από την Ελλάδα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *