Σύνοδος Κορυφής Πούτιν, Ερντογάν, Μέρκελ, Μακρόν για Συρία υπό το βάρος των S-300 – Εκτός οι ΗΠΑ

Ιστορική στιγμή για το συριακό καθώς συναντώνται αυτή τη στιγμή η Γερμανίδα Καγκελάριος A.Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος E.Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν. Μοναδικός χαμένος πλέον οι ΗΠΑ που έχουν αποκλειστεί από την Σύνοδο.

Λίγα 24ωρα πριν την συνάντηση των τεσσάρων ηγετών, έγινε γνωστό πως αναπτύχθηκαν τα συριακά αντιαεροπορικά συστήματα S-300 με τις πρώτες δορυφορικές φωτογραφίες να κάνουν την εμφάνιση τους. Μάλιστα πυροβολαρχίες των S-300 στη Masyaf βρίσκονται σε απόσταση μόλις 1,3 χλμ από τους ρωσικούς S-400!.

Kαι πλέον υπό το πρίσμα της ρωσικής αντιαεροπορικής ομπρέλας ο Β.Πούτιν καλεί τους υπόλοιπους ηγέτες του ΝΑΤΟ να τα βρουν άμεσα και να λήξει το συριακό απομονώνοντας τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερο “πρέσινγκ” θα δεχτεί ο Ε.Μακρόν να αποσύρει τις ειδικές δυνάμεις που έχουν εντοπιστεί μαζί με τις αμερικανικές σε Μάνμπιτζ και Deir Ezzor.

Πρώτα ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χ.Ακάρ υποδέχτηκε τον Ρώσο ομόλογο του, Σ.Σοιγκού, πριν την έναρξη της Συνόδου.

Σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά στις 16:00 για τη Συρία, η οποία αποσκοπεί στην παγίωση της εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ, στο μικροσκόπιό της θα μπουν οι τελευταίες εξελίξεις στην εν λόγω συριακή επαρχία και η πολιτική διαδικασία για την επίλυση της σύγκρουσης.

Θα έρθουν τετ α τετ υποστηρικτές αντίπαλων πρωτοβουλιών, αφού Τουρκία και  Ρωσία μαζί και με το Ιράν επέτρεψαν μια σχετική σιγή των όπλων υπέρ της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα, ενώ Γαλλία και Γερμανία ανήκουν στην άλλη ” ομάδα” για τη Συρία που απαρτίζεται και από άλλες πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Bασικός στόχος της συνόδου αυτής κορυφής, όπως δήλωσε χθες (26/10) ο εκπρόσωπος του Erdogan, İbrahim Kalın, είναι «να εξεταστούν οι νέες φόρμουλες που μπορούν να βρεθούν προκειμένου να δοθεί μια πολιτική λύση», στην περίπλοκη αυτή σύγκρουση που έχει προκαλέσει πάνω από 360.000 θανάτους από το 2011.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ της καγκελαρίου και των προέδρων της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, όπως είχε δηλώσει η εκπρόσωπος της Α.Μέρκελ προ ημερών,  θα είναι η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ, αλλά και η στήριξη στην εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Η Γαλλία, όπως επεσήμανε πηγή από τη γαλλική προεδρία πρόσφατα, “σκοπεύει να επικεντρωθεί κυρίως στη διατήρηση της εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και ένα νέο μαζικό κύμα προσφύγων, αλλά και στην αποτελεσματική έναρξη μια πολιτικής διαδικασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλοι”.

Ως μια τις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι συνομιλητές σήμερα είναι ο σχηματισμός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μιας Συνταγματικής Συνέλευσης που θα επιφορτιστεί με την επεξεργασία ενός νέου Συντάγματος, λόγω του αποκλεισμού της από τις συριακές αρχές.

Άλλωστε, τη λύπη του για την παράλυση του σχεδίου του ΟΗΕ, εξέφρασε ο  απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Staffan de Mistura, την Παρασκευή (26/10, μετά τις άκαρπες συζητήσεις που είχε στη Δαμασκό αυτήν την εβδομάδα.

Πάντως, ο Staffan de Mistura θα είναι παρών σήμερα στην σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται ότι οι πρωτοβουλίες Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν έχουν σε μεγάλο βαθμό επισκιάσει τις προσπάθειες των Δυτικών και του ΟΗΕ για την πολιτική μετάβαση.

Συνάντηση είχε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov, πριν από την πραγματοποίηση της τετραμερούς Συνόδου Κορυφής για τη Συρία σήμερα 27/10 στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε με το CNN Turk.

Ωστόσο, δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για την εν λόγω συνάντηση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία πριν από την διεξαγωγή της τετραμερούς διάσκεψης για την Συρία, που θα γίνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *