Σύντομα θα ελέγχουμε με τη σκέψη συσκευές μέσω εμφυτεύματος

1Αυστραλοί επιστήμονες σχεδιάζουν να διεξάγουν δοκιμές σε ανθρώπους το επόμενο έτος σε ένα υψηλής τεχνολογίας εμφύτευμα που μπορεί να λαμβάνει και να μεταδίδει σήματα από και προς τον εγκέφαλο.

Εχει ήδη δοκιμαστεί σε ζώα η συσκευή, που ονομάζεται stentrode και η οποία έχει το μέγεθος ενός σπίρτου και φυτεύεται μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο κοντά στον εγκέφαλο.

Θυμίζει κάτι από το «Matrix» και είναι ανατριχιαστικό αν σκεφτεί κανείς, ότι θυμίζει…έλεγχο του εγκεφάλου και κατά συνέπεια
ου νου. Όμως κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από την ιατρική, για καλό σκοπό.

Το εμφύτευμα αποτελείται από μικρά ηλεκτρόδια και θα «πιάνει» τη λειτουργία νευρώνων από αιμοφόρα αγγεία κοντά στον εγκέφαλο, ανοίγοντας δρόμους για έλεγχο συσκευών μέσω σκέψης.

Το «stentrode» είναι μια μεταλλική συσκευή πλάτους τριών χιλιοστών, με σκοπό την απόκτηση πρόσβασης σε εγκεφαλικά σήματα για τον χειρισμό τεχνητών μελών ή αναπηρικών καροτσιών.

«Πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά. Αυτή η προσέγγιση δεν έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν. Τώρα έχουμε μια συσκευή που πρακτικά μπορεί να εμφυτευθεί και συντηρηθεί σε βάθος χρόνου» λέει σχετικά ο καθηγητής Τέρι Ο’ Μπράιεν, του Τμήματος Ιατρικής του Melbourne University.

Το stentrode περιέχει ένα δίκτυο μικρών ηλεκτροδίων και εμφυτεύεται κοντά σε αιμοφόρο αγγείο δίπλα στον κινητικό φλοιό του ασθενούς, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο.

«Ήμασταν σε θέση να αναπτύξουμε την τεχνική ώστε να μπορούμε να σπρώξουμε το στεντ πάνω, μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία, στον εγκέφαλο από την καρωτίδα» σημειώνει ο καθηγητής Κλάιβ Μέι, του Florey Institute of Neuroscience and Mental Health.

Οι προκαταρκτικές δοκιμές μέχρι τώρα ήταν επιτυχείς και μέσα στο επόμενο έτος ασθενείς σε δύο αυστραλιανά νοσοκομεία θα λάβουν το εμφύτευμα.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την αυστραλιανή κυβέρνηση και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Το stentrode θα βγει στην αγορά κατά το 2022.

ΠΗΓΗ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *