Τελευταία Νέα

Σ’ ΑΥΤΑ «Γ@Μ@ΜΕ ΚΑΙ ΔΕΡΝΟΥΜΕ»… ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ…!!

5Mια ελληνική πατέντα ”ιατρικής” συσκευής η οποία καθίσταται χρήσιμη και σε ”χακί” καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και σε δυσπρόσιτα μέρη όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορθοπεδικών ατυχημάτων,όπως πεδία μάχης, ασκήσεων,αναρριχήσεων κλπ. είναι μεταξύ των επιλεγμένων ιδεών στο πρόγραμμα ”Η Ελλάδα Καινοτομεί!” , δίνοντας ένα ακόμα ”όπλο” στην στρατιωτική ιατρική αλλά και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία!

Πρόκειται για το «Σύστημα τήξης και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού – MEDIWAX», της κατηγορίας Καινοτομία, μια εφαρμογή που αφορά την αντιμετώπιση της αιμορραγίας οστικής προέλευσης : Κατά την διαδικασία της γραπτής αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Α’ Φάση του 3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η Eurobank το «Σύστημα τήξης και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού – MEDIWAX» της ερευνητικής ομάδας του επίκουρου καθηγητή Νευροχειρουργικής του Α.Π.Θ κ. Σάββα Γρηγοριάδη (αριστερά), MD PhD, FICS, και του Δρ. Χρήστου Χολέβα, DDS, PhD, κατέκτησε την 26η θέση σε 75 επιλαχόντες. Συνολικά κατατέθηκαν 208 προτάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν από 89 αξιολογητές.

Αιμόσταση σε περιπτώσεις αιμορραγίας από οστικές δομές

Το MEDIWAX είναι ένα κατοχυρωμένο σύστημα χειρισμού και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων για την επίτευξη αιμόστασης σε περιπτώσεις αιμορραγίας από οστικές δομές (μακρά οστά, σπόνδυλοι, κρανίο). Το κερί εφαρμόζεται σε ημίρρευστη μορφή και λόγω του μικρού μεγέθους της συσκευής είναι δυνατή η εφαρμογή σε δύσκολα προσβάσιμα σημεία (π.χ. επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη). Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει η εν λόγω εφεύρεση είναι ότι η αιμόσταση που επιτυγχάνει στις οστικές αιμορραγίες είναι αποτελεσματική, άμεση και ευχερής για το χειρουργό.

Κινητες εκδόσεις για πεδία μάχης, ασκήσεων κ.α.

Εδώ, για τους αναγνώστες του OnAlert.gr,να σημειώσουμε το ενδιαφέρον ότι οι οστικές αιμορραγίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση της συσκευής αυτής αφορούν σε μεγάλο φάσμα της χειρουργικής: ορθοπεδική, νευροχειρουργική, χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, ΩΡΛ, καρδιοχειρουργική, οδοντιατρική
και στοματική χειρουργική.

Μία από τις καινοτομίες της συσκευής, αναφέρεται από συνεργάτες των επιστημόνων,είναι ότι μπορεί να κατασκευαστεί και φορητή έκδοση (με παροχή ηλεκτρικού

ρεύματος από μπαταρίες), γεγονός που την καθιστά χρήσιμη και εκτός νοσοκομείου, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και σε δυσπρόσιτα μέρη όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορθοπεδικών ατυχημάτων, π.χ. πεδία μάχης, μαζικές ασκήσεις, αναρρίχηση κλπ.

Οι Στρατιωτικοί χειρουργοί

Τα κατάγματα των οστών και οι αιμορραγίες που προκαλούν είναι καταστάσεις με τις οποίες έρχονται σε επαφή συχνότατα οι Στρατιωτικοί χειρουργοί σε στρατιωτικές ασκήσεις και βέβαια πρέπει να μπορούν να τις καταπολεμήσουν άμεσα και αποτελεσματικά.

Η ανάπτυξη αυτής αλλά και άλλων αντιστοιχών ευρεσιτεχνιών για στρατιωτική χρήση καθώς θα η τακτική αυτή κινείται στην κατεύθυνση της σύγχρονης στρατηγικής και δυνητικά θα μπορούσε να αποφέρει και επιχειρηματικά κέρδη στη χώρα, αναφέρεται από την πλευρά των ερευνητών στο OnAlert.gr.

Προοπτική για την Ελληνική Αμυντικήτική βιομηχανία

Μια αντίστοιχη επιχειρηματική προοπτική για την Ελληνική Αμυντική βιομηχανία θα άνοιγε νέους ορίζοντες και θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εσόδων για τη χώρα μας καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναφέρεται.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *