Σ.Πέρες: «”Κοινός εχθρός” και “απειλή” που πρέπει να ενώσει Άραβες και Ισραήλ οι φανατικοί τζιχαντιστές»

1Τους φανατικούς τζιχαντιστές, που καταλαμβάνουν την μία μετά την άλλη τις πόλεις του βορείου Ιράκ, αποκάλεσε «κοινό εχθρό» και «απειλή» για τους Άραβες και το κράτος του Ισραήλ, που θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη διάλυση των κρατών της Μέσης Ανατολής.

Ο Σιμόν Πέρες βρέθηκε στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο για να παραλάβει το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου και με την ευκαιρία έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία μίλησε για τον κοινό εχθρό των Αράβων και του Ισραήλ, αλλά και για την ανάγκη να κατασκευαστεί μια διαφορετική Μέση Ανατολή, που αντί ο στρατός του κάθε κράτους να αγωνίζεται εναντίον του στρατού των άλλων κρατών, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν εναντίον του δικτύου των τρομοκρατών, που απειλούν να διαλύσουν την Μέση Ανατολή.

Ο Πέρες τόνισε ότι το ISIS, (το Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και στο al-Sham) απειλεί να καταλάβει το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και να απελευθερώσει την Παλαιστίνη, ανάμεσα στα άλλα σχέδια εκστρατείας που έχει.

«Η Μέση Ανατολή πρέπει να αλλάξει μορφή, επειδή ο κόσμος έχει αλλάξει», τόνισε ο Σιμόν Πέρες.

Ο προέδρος Πέρες που έχει βραβευθεί στο παρελθόν με το Νόμπελ Ειρήνης και υπηρέτησε την ισραηλινή κυβέρνηση για 67 χρόνια ως πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, εγκαταλείπει την προεδρία τον προσεχή Ιούλιο.

Ο Πέρες συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα στο οβάλ γραφείο την περασμένη Τετάρτη και μετά το τέλος της συνάντησης επαίνεσε τον Αμερικανό πρόεδρο και χαρακτήρισε «κουτσομπολιά» όσα λέγονται για το ό,τι ο Ομπάμα δεν υπήρξε φίλος του Ισραήλ.

Ο 90χρονος Πέρες είναι γνωστός για την αισιοδοξία του στην επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή και από την συνέντευξή του διαφάνηκε ότι θα πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου για να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες για ακόμα μία αφορά με τους Παλαιστίνιους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *