Ταυτόχρονη βλάβη σε καλώδια οπτικών ινών «έριξε» τις υπηρεσίες της Google

Ταυτόχρονη βλάβη σε καλώδια οπτικών ινών «έριξε» τις υπηρεσίες της Google

REUTERS/Charles Platiau

Tα σοβαρά προβλήματα που συνέβησαν ταυτόχρονα σε καλώδια οπτικών ινών του δικτύου ήταν ο λόγος που «έπεσαν» χθες οι υπηρεσίες της Google σε χώρες της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης, Ιράν και Τουρκία. Προβλήματα στις υπηρεσίες της Google είχαν διαπιστωθεί και στην Ελλάδα.

Οι υπηρεσίες της Google «έπεσαν» για περίπου δύο ώρες, ένα πρόβλημα που προκλήθηκε λόγω του ότι κόπηκαν ταυτόχρονα, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο και ασυνήθιστο. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, κόπηκαν ταυτόχρονα δύο καλώδια οπτικών ινών σε περιοχές απομακρυσμένες μεταξύ τους -κάτι πολύ ασυνήθιστο- με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες της Google (όπως Gmail, Drive και YouTube) αντιμετώπισαν χθες πρόβλημα online πρόσβασης για σύντομο χρονικό διάστημα σε αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιράν).

Όπως έκανε γνωστό η Google, η μία βλάβη συνέβη μεταξύ Ιράν και Ρουμανίας, ενώ η άλλη σε μια γραμμή στο Μόναχο της Γερμανίας. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιακών υποδομών του Ιράν αναδρομολόγησε την διαδικτυακή κίνηση μέσω άλλων καλωδίων που λειτουργούσαν και το πρόβλημα δεν διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.

Οι υπηρεσίες της ίδιας της Google δεν επηρεάστηκαν για πάνω από μισή ώρα. Η εταιρεία ζήτησε από τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο να συνδεθούν με άλλους υπολογιστές εξυπηρετητές (servers), ώστε να παρακάμψουν το πρόβλημα.

Καμία εξήγηση δεν δόθηκε μέχρι στιγμής πώς κόπηκαν ταυτόχρονα δύο καλώδια οπτικών ινών σε τόσο μακρινά μεταξύ τους μέρη. Κατά καιρούς πάντως συμβαίνει κατά λάθος τέτοια βλάβη, για παράδειγμα στη διάρκεια οικοδομικών εργασιών. Το 2018, κόπηκε κατά λάθος καλώδιο οπτικώνινών στο Όρκνεϊ στη διάρκεια εργασιών ανοικοδόμησης νέου νοσοκομείου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *