Τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά για γερά μαλλιά

Όλοι αγαπάμε τα μαλλιά μας, και θέλουμε να τα βλέπουμε υγιή και λαμπερά. Και όπως κάθε άλλο κομμάτι του οργανισμού μας, τα μαλλιά…
χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν και να είναι δυνατά. Η ηλικία, τα γονίδια και οι ορμόνες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών μας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να τα θρέφουμε σωστά. Και αυτά είναι τα πιο αναγκαία θρεπτικά συστατικά.

Βιταμίνη Α

Όλα τα κύτταρά μας την χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά—και τα μαλλιά είναι ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος ιστός του οργανισμού. Η βιταμίνη Α, επίσης, βοηθάει τους αδένες του δέρματος να παράγουν σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που διατηρεί τα μαλλιά μας υγιή. Αν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει αρκετές ποσότητες αυτής της βιταμίνης, είναι πιθανό να δείτε τα μαλλιά σας να αδυνατούν ή να σπάνε. Την βρίσκουμε στις γλυκοπατάτες, στα καρότα, στην κολοκύθα, στο σπανάκι και στην λαχανίδα, ως β-καροτένιο, που μετέπειτα γίνεται βιταμίνη Α στον οργανισμό μας.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Ίσως η πιο σημαντική από τις βιταμίνες Β για τα μαλλιά μας είναι η βιοτίνη. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την έλλειψή της με τριχόπτωση στους ανθρώπους. Βέβαια, η έλλειψη βιοτίνης είναι σχετικά σπάνια, καθώς την βρίσκουμε άφθονη σε πολλές τροφές, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα αμύγδαλα, το κρέας και τα θαλασσινά, αλλά και τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη C

Η βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, χτυπούν και τα μαλλιά μας. Συνεπώς, χρειαζόμαστε αντιοξειδωτικά για να τις καταπολεμήσουμε, και εδώ έρχεται η βιταμίνη C. Είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, φροντίζει την υγεία μας με το να ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου (που είναι εξίσου σημαντικός για τα μαλλιά μας), αλλά και με το να βοηθά ενεργά στην παραγωγή κολλαγόνου. Την βρίσκουμε σε πάρα πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα μούρα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, και μάλιστα σε πολύ ικανοποιητικές δόσεις, και αυτός είναι άλλος ένας λόγος να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Βιταμίνη D

Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με την τριχόπτωση, αλλά υπάρχουν και μελέτες που έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθάει στην δημιουργία νέων θυλάκων για τρίχες. Πέρα από αυτό, δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς ακριβώς αυτή η βιταμίνη δρα σε σχέση με τα μαλλιά μας. Το σίγουρο είναι πως οι περισσότεροι από εμάς δεν την λαμβάνουμε σε ικανοποιητικές ποσότητες. Ο οργανισμός μας την παράγει όταν βρισκόμαστε σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου, αλλά μπορούμε να την προσλάβουμε και από λιπαρά ψάρια και από ορισμένα μανιτάρια. Πολλές τροφές, επίσης, είναι ενισχυμένες με βιταμίνη D.

Βιταμίνη Ε

Άλλη μια βιταμίνη με αντιοξειδωτική δράση, που προλαμβάνει το οξειδωτικό στρες. Σε μια μελέτη, άνθρωποι με τριχόπτωση παρατήρησαν 34,5% αύξηση στην ανάπτυξη των μαλλιών τους μετά από χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε για οκτώ μήνες. Την βρίσκουμε στους ηλιόσπορους, στα αμύγδαλα, στο σπανάκι και στα αβοκάντο.

Σίδηρος

Ο σίδηρος βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο στα κύτταρά μας, συνεπώς είναι από τα πιο σημαντικά μέταλλα για κάθε σωματική λειτουργία—μέσα σε αυτές και η ανάπτυξη των μαλλιών. Η έλλειψη σιδήρου είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες τριχόπτωσης, ειδικά στις γυναίκες. Βρίσκουμε τον σίδηρο στα αυγά, στο κόκκινο κρέας, στο σπανάκι και στις φακές.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο πολύ σημαντικό, αλλά σπάνια μιλάμε για αυτόν. Παίζει σημαντικό ρόλο στην αναδόμηση και στην ανάπτυξη της τρίχας, και βοηθά στην σωστή λειτουργία των λιπαρών αδένων γύρω από τους θύλακες. Τον βρίσκουμε στα στρείδια, στο μοσχαρίσιο κρέας και στους κολοκυθόσπορους.

Πρωτεΐνη

Τα μαλλιά μας είναι σχεδόν εξολοκλήρου φτιαγμένα από πρωτεΐνη, συνεπώς είναι ανάγκη να καταναλώνουμε αρκετή για να τα διατηρούμε υγιή. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η διατροφή μας την περιέχει σε άφθονες δόσεις, από υγιεινές πηγές: στήθος από κοτόπουλο, άλιπα κομμάτια κόκκινου κρέατος, ψάρια αλλά και φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως η κινόα και το τόφου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *