Τα επτά μεγάλα “θαύματα” του κόσμου – μύθοι και αλήθειες

29Τα Επτά μεγάλα Θαύματα του Κόσμου είναι σπουδαία μνημεία που καταγράφηκαν ως μεγαλουργήματα της εποχής ή αλλιώς θαύματα του αρχαίου κόσμου κατά την αρχαιότητα.

Όταν επισκεπτόμαστε κάποιο σημαντικό μνημείο στο εξωτερικό, συνήθως μαθαίνουμε… τα βασικά ιστορικά στοιχεία. Όμως, υπάρχουν και οι πιο… «θαμμένες» αλήθειες, αυτές που δεν γνωρίζουν πολλοί.

Stonehenge, Αγγλία

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το Στόουνχεντζ χτιζόταν όταν οι Ισραηλίτες ήταν ακόμα αιχμάλωτοι στην Αίγυπτο. Είχε αποπερατωθεί αιώνες πριν από την καταστροφή της Τροίας.

Και όταν οι Ρωμαίοι ήρθαν για πρώτη φορά στην Αγγλία, το Στόουνχεντζ ήταν τόσο αρχαίο, ώστε κάθε θύμηση του σκοπού για τον οποίον είχε κτιστεί είχε πια σβήσει.

Ένας μύθος του 12ου αιώνα μ.Χ. λέει ότι οι λίθοι αυτοί έχουν μαγική δύναμη και ότι μεταφέρθηκαν στο σημείο αυτό από το μάγο Μέρλιν, το μέντορα του μυθικού βασιλιά Αρθούρου.

Μερικοί πίστευαν ότι το Στόουνχεντζ κατασκευάστηκε από τους κατοίκους της φανταστικής χαμένης ηπείρου της Ατλαντίδας. Ενώ άλλοι πάλι λένε ότι ήταν κατασκευασμένο από εξωγήινα πλάσματα που επισκέφτηκαν τη Γη πριν από χιλιάδες χρόνια.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι κατασκευάστηκε για τον εορτασμό της χειμερινής ισημερίας κι όχι της εαρινής, όπως πίστευαν μέχρι τώρα.

Τα περισσότερα μνημεία της περιοχής είναι ευθυγραμμισμένα με την ανατολή και τη δύση του ήλιου στη χειμερινή ισημερία, ενώ τα δόντια γουρουνιών που βρέθηκαν γύρω από τα μνημεία δείχνουν ότι έτρωγαν περισσότερο χοιρινό για να γιορτάσουν τις ημέρες που στο εξής θα μεγάλωναν.

Tο Στόουνχεντζ είναι πραγματικά ένας αξιοθαύμαστος αστρονομικός υπολογιστής και οι κατασκευαστές του αποδεικνύεται ότι είχαν καταπληκτικές γνώσεις όσων διαδραματίζονταν στον ουρανό

Χτίστηκε, γύρω στο 2600 π.Χ. καθώς μεταφέρθηκαν μπλε οικοδομικές πέτρες πάνω σε σχεδίες από τους λόφους Preseli στη δυτική Ουαλία.

 

Νησί του Πάσχα, Πολυνησία

Το νησί του Πάσχα, που βρίσκεται στο νότιο Ειρηνικό, σε απόσταση περίπου 3.200 χιλιομέτρων από τις ακτές της Χιλής, δεν είναι εύκολα προσβάσιμο.

Το πολυνησιακό όνομα για το νησί είναι Rapa Nui. Είναι γνωστό για τα περίπου 900 μονολιθικά αγάλματα, κατασκευασμένα από… …ηφαιστειακή τέφρα, που ονομάζονται Moai.

Τα περισσότερα Moai βρίσκονται κοντά στο κύριο λατομείο του νησιού ενώ κάποια άλλα μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν πάνω σε βάσεις γύρω από την περίμετρο του νησιού. Τόσο η παραγωγή όσο και η μεταφορά των αγαλμάτων θεωρούνται άθλος.

Για τα αρχαία αυτά αγάλματα υπάρχουν διάφορες θεωρίες, μια εκ των οποίων υποστηρίζει ότι είναι υπεύθυνα για το θάνατο των κατοίκων του νησιού. Μάλιστα, οι μορφές τους αλλάζουν, ανάλογα με την οπτική γωνία, το φως, τον καιρό και τη διάθεσή σας.

Ταζ Μαχάλ, Άγκρα, Ινδία

Στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα στην Ινδία είναι χτισμένο το πασίγνωστο Ταζ Μαχάλ. Ένα περισπούδαστο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο ανήγειρε ο Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) Τζαχάν προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.

Η κομψότητα του μαυσωλείου αυτού μπορεί να αποδοθεί στον έξυπνο σχεδιασμό του, καθώς για να φαίνεται απόλυτα ευθύ από το έδαφος.

Ένα εντυπωσιακό τμήμα του συγκροτήματος είναι ο κήπος του. Χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα με δύο κύριους διαδρόμους. Συμβολίζουν τα τέσσερα ποτάμια του Παράδεισου (Jannah). Καθένα από τα τέσσερα τμήματα χωρίζεται σε τέσσερα μικρότερα κι έτσι δημιουργούνται συνολικά 16 τμήματα.

Ο Μογγόλος Αυτοκράτορας Σαχ Τζαχάν, απόγονος του Τζένγκις Χαν, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκράτορες των Μογγόλων. Η περίοδος της βασιλείας του έχει χαρακτηριστεί ως “η χρυσή εποχή” των Μογγόλων. Το 1612 μ.Χ. παντρεύτηκε την Arjumand Banu Begum, την οποία λάτρευε. Της έδωσε το όνομα Μουμτάζ Μαχάλ, που σημαίνει “το κόσμημα του παλατιού”.

Πύργος του Άιφελ, Παρίσι, Γαλλία

Κατασκευάστηκε το 1889 ως είσοδος για την διεθνή έκθεση Uneversell, αλλά και για την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, με τον ίδιο κύριο Άιφελ να είναι ο πρώτος που ανέβηκε τα 1710 σκαλιά του μέχρι την κορυφή.

Όλο το έργο έχει τη μορφή τετραγωνικής πυραμίδας και το στηρίζουν τέσσερα τετράπλευρα βάθρα, αποτελώντας μια από τις πλέον σταθερές κατασκευές, αφού παρεκκλίνει μόλις 7 εκατοστά με σφοδρό άνεμο!

Έχει ύψος 300,51 μέτρα (σ.σ. μαζί με την κεραία της γαλλικής τηλεόρασης φτάνει στα 320,15 μ.), ενώ 700 σκαλοπάτια οδηγούν στον πρώτο όροφο, όπου μπορείτε να δειπνήσετε στο εστιατόριο που υπάρχει εκεί.

Στις πλευρές του υπάρχουν γράμματα, ύψους 60 εκατοστών, που παραθέτουν ονόματα 72 Γάλλων επιστημόνων, ιστορικών προσώπων και καλλιτεχνών.

Σινικό Τείχος, Κίνα

Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση ανθρώπινο οικοδόμημα και ένα από τα σύγχρονα επτά θαύματα του κόσμου. Το Σινικό Τείχος είναι ένα αριστούργημα κατασκευής της αρχαίας Κίνας, με σημαντική συμβολική αξία.

Αρχικά χτίστηκε από πέτρες και λάσπη, το 16ο αιώνα, όμως, ο αυτοκράτορας Jiajing το εξέλιξε σε ένα φοβερό… πέτρινο δράκο.

Με μήκος 21.196 χλμ, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση (παλαιότερη μέτρηση του 2009, υπολόγιζε το μήκος του Σινικού Τείχους σε 8.850 χλμ.), το Σινικό Τείχος αποτελεί το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα.

Xτίστηκε από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, προκειμένου να προστατέψει τα βόρεια σύνορα της Κίνας από τις επιδρομές των μογγολικών και τουρκικών φυλών, αλλά υπάρχουν και τμήματά του που ανήκουν σε διάφορα άλλα τείχη που χτίστηκαν από τον 3ο αιώνα π.Χ.

Εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας ενδιαφέρων αστικός μύθος που υποστηρίζει ότι το Σινικό Τείχος είναι το μοναδικό ανθρώπινο κατασκεύασμα που είναι ορατό από το διάστημα. Θεωρείται ότι από τη χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, χίλιες φορές πιο κοντά στη Γη από ό,τι στη Σελήνη, το Τείχος μπορεί να είναι ορατό μόνο όμως υπό ευνοϊκές συνθήκες και εάν κανείς ξέρει ακριβώς πού να κοιτάξει.

Χαζνέ, Πέτρα, Ιορδανία

Η αρχιτεκτονική της είναι επηρεασμένη από τους αρχαίους έλληνες και τους αρχαίους ρωμαίους. Κοιτώντας τη από μακριά θα δείτε ένα μπλε ορίζοντα… και βράχια σε όλα τα χρώματα της ίριδας …που σε προκαλούν να τα παραμερίσεις και να ανακαλύψεις τα μυστικά τους.

Αυτό που την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική είναι το μυστήριο που την καλύπτει μιας και είναι κρυμμένη στο βάθος ενός στενού φαραγγιού μέσα στην έρημο. Από την είσοδο διασχίζετε ένα φαράγγι (sig) ενός χιλιομέτρου, χωμένο μέσα σε επιβλητικούς βράχους… φτιαγμένους από πολύχρωμη άμμο.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1985 η Πέτρα ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ενώ το 2007 ψηφίστηκε ως ένα από τα 7 Θαύματα του Κόσμου.

Πυραμίδα της Γκίζας, Αίγυπτος

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (επίσης γνωστή ως η Πυραμίδα του Χέοπα ή η Πυραμίδα του Χέοπα) είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες στη Γκίζα. Πιστεύεται ότι η πυραμίδα κατασκευάστηκε ως τάφος για τον αιγυπτιακό Φαραώ Χέοπα και κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών.

Θεωρείται ότι κατά την κατασκευή, η Μεγάλη Πυραμίδα ήταν αρχικά 280 αιγυπτιακές πήχεις ύψος, 146,5 μ. (480,6 πόδια), αλλά με τη διάβρωση το παρόν ύψος του είναι 138,8 μέτρα (455,4 πόδια).

Χτίστηκε με σκοπό να στεγάσει μόλις 3 θαλάμους, χρειάστηκε, όμως, ισχυρή εργατική δύναμη περίπου 30 χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι σύμφωνα με έρευνες σχετικά με το πώς ζούσαν, με ανάλυση των αρχαίων τοιχογραφιών κ.λπ., φαίνεται ότι δεν ήταν σκλάβοι, αλλά έμπειροι εργάτες.

Η Μεγάλη Πυραμίδα αποτελείται από κατ ‘εκτίμηση 2,3 εκατομμύρια τεμάχια ασβεστόλιθου που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουν μεταφερθεί από τα κοντινά λατομεία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *