Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην Αθήνα θα βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συζητήσει διεξοδικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον πλήρη συντονισμό και προγραμματισμό των επόμενων βημάτων, στο πλαίσιο πιθανής επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Χθες, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον κ. Μητσοτάκη για τις διαβουλεύσεις του με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά και την πρόοδο σχετικά με τους όρους αναφοράς του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, «καταγράφεται πλήρης ταύτιση θέσεων Κύπρου και Ελλάδας και συμφωνία ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους».

Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς της Κύπρου για τη συνάντηση που είχε τον Αύγουστο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τις τρεις διαδοχικές συζητήσεις του με την κ. Λουτ. Ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί για τέταρτη φορά με την κ. Λουτ σήμερα, η οποία εν συνεχεία θα συζητήσει και με τον κ. Ακιντζί, ενώ αναμένεται να πραγματοποιήσει επισκέψεις και στις εμπλεκόμενες, ως εγγυήτριες, χώρες, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο. Σε κάθε περίπτωση το μέλλον των διαπραγματεύσεων θα κριθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την εβδομάδα 23 έως 27 Σεπτεμβρίου, και σε όσα διαδραματιστούν στο περιθώριο των επαφών στην αμερικανική μητρόπολη.

Ελληνική NAVTEX

Για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπάρχουν, βέβαια, πιο ουσιαστικά ζητήματα, με κορυφαίο την παρουσία δύο πλωτών γεωτρύπανων και ενός σεισμογραφικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Αγκυρα, πάντως, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κινητική στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αποδεικνύεται από μια σειρά NAVTEX που δεσμεύουν περιοχές για ασκήσεις (με ή χωρίς πυρά) στα νότια του Καστελλόριζου για σήμερα, αλλά και την επόμενη εβδομάδα (9 έως 13 Σεπτεμβρίου). Είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον πως, παρότι δεν το συνηθίζει, η Αθήνα εξέδωσε δική της NAVTEX για την περιοχή που δεσμεύεται αύριο, στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ. Και τούτο διότι η Αθήνα αποφεύγει τις αποκαλούμενες «αντι-NAVTEX» αλλά καταγγέλλει απευθείας τους Τούρκους για καταχρηστική συμπεριφορά στον τοπικό υπεύθυνο του Παγκόσμιου Υδρογραφικού Οργανισμού (η Μεσόγειος εντάσσεται στη NAVAREA 3, ο συντονιστής της οποίας εδρεύει στην Ισπανία).

Επιπλέον, χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ πρωταγωνίστησε σε ακόμη ένα επικοινωνιακό σόου, αυτή τη φορά πετώντας σε ένα εκπαιδευτικό Τ-38 εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, στον κόλπο της Σμύρνης. Η είδηση μεταδόθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ ως πτήση «πάνω από το Αιγαίο», ωστόσο οι ενδείξεις στα ελληνικά ραντάρ ήταν σαφείς ως προς το εύρος της πτήσης του κ. Ακάρ στα ανατολικά του Καραμπουρούν.

«Αδιαμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία»

«Η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητη και αναγνωρίζεται σίγουρα από τις ΗΠΑ», δήλωσε χθες ο Aμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο φωτογραφικό στιγμιότυπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χάρτη ο οποίος παρουσιάζει το Αιγαίο διχοτομημένο και την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς καμία επήρεια του Καστελλόριζου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης 2019, ο κ. Πάιατ συμπλήρωσε ότι «δεν θα προβληματιζόμουν ιδιαίτερα για τους χάρτες».

Πέρα από τον κ. Ερντογάν, μπροστά στον χάρτη των μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων της Τουρκίας, ο οποίος ήταν αναρτημένος στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας στην Κωνσταντινούπολη, στάθηκε και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ που αποτελεί και τον βασικό πομπό της «γαλάζιας πατρίδας». Υπενθυμίζεται ότι στον κ. Ερντογάν απάντησε προχθές και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος περιέγραψε τη στάση της Τουρκίας ως «συμπεριφορά ταραξία», τονίζοντας ότι επικοινωνιακές εκστρατείες δεν μεταβάλλουν τη διεθνή νομιμότητα.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *