xOrisOria News

Τελεσίγραφο από Κ.Λαγκάρντ: ”Αν δεν κλείσει το ασφαλιστικό δεν μειώνεται το χρέος”

1Ευθεία προειδοποίηση στην Αθήνα ότι αν δεν κάνει μια σοβαρή και σε βάθος μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό δεν πρόκειται να συναινέσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα σκληρή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ταμείο επιθυμεί περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αξιώσεις που προβάλει το ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, η Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε: «Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι σοβαρή και δεν πηγαίνει σε βάθος αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει και ελάφρυνση του χρέους».

Εξήγησε ακόμη ότι το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει για το ασφαλιστικό, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε ευρωπαϊκές χώρες κινείται στο 2,5%. Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος, ιδίως όταν σωρεύονται ελλείμματα και χρέος.

Νωρίτερα, στην Αθήνα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή του με το κουαρτέτο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, λέγοντας πως «όλα είναι τα μεγάλα θέματα» είναι ανοικτά, κάνοντας λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση. «Είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να βρούμε λύση καθώς δεν τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης συντάξεων. Βγάλαμε όλα τα μικρά πράγματα και συζητήσαμε τα μεγάλα όπως την εθνική σύνταξη, αν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, την 15ετία και τις εισφορές» ανέφερε.

Use Facebook to Comment on this Post