Τεχνητή Νοημοσύνη της Google διαβάζει μαστογραφίες καλύτερα από τον άνθρωπο

Τεχνητή Νοημοσύνη της Google διαβάζει μαστογραφίες καλύτερα από τον άνθρωπο

Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά οι ερευνητές του Google Health κατάφεραν να δημιουργήσουν μία Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία είναι ικανή να εντοπίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι άνθρωποι τους όγκους σε μία μαστογραφία.

Είναι προφανές ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν σημαίνει ότι θα αναλάβει η τεχνολογία, ή η μηχανή το ρόλο ενός ιατρού. Αντίθετα, ο σκοπός της Google είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα μπορεί να ενισχύσει την ιατρική πρακτική με όρους αποτελεσματικότητας και ταχύτητας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους πέντε καρκίνους του στήθους δεν γίνονται αντιληπτοί από τις μαστογραφίες, παρόλο που αυτή η εξέταση θεωρείται ως ο πλέον αποδοτικός τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση ενός τέτοιου προβλήματος.

Η νέα τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η Google πέρασε από εκπαίδευση που περιλάμβανε την μελέτη 100.000 μαστογραφιών και έγινε σύγκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων στη διάγνωση από τη μηχανή σε σχέση με τον άνθρωπο. Τα αποτελέσματα ήταν υπέρ της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς το σύστημα κατάφερε να αντιμετωπίσει ένα σεβαστό αριθμό καρκίνων που δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει το ανθρώπινο μάτι.

Πραγματοποιήθηκαν και αρκετές άλλες συγκριτικές μελέτες με τους ραδιολόγους να υπολείπονται σε σχέση με τις δυνατότητες εντοπισμού καρκινικών όγκων που κατάφερε να επιδείξει η Τεχνητή Νοημοσύνη της Google. Οι δημιουργοί της Τεχνητής Νοημοσύνης σημειώνουν ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορεί να λειτουργεί επικουρικά με τον κάθε γιατρό, παράγοντας σε όλες τις περιπτώσεις καλύτερα αποτελέσματα ιατρικής πρακτικής και πιο ασφαλείς διαγνώσεις, στοιχείο που μπορεί να σώσει ζωές.

Η λογική σχεδιασμού του συστήματος αυτού προτρέπει τον γιατρό στο να ασχοληθεί με ένα σημείο στο οποίο εντοπίζεται ένα πιθανό πρόβλημα, ζητώντας τη γνώμη του. Δεν παίρνει τελικές αποφάσεις, ούτε παραβλέπει τον ανθρώπινο παράγοντα. Βρισκόμαστε ακόμα σε ένα πρώιμο στάδιο, αλλά οι εξελίξεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά η ιατρική καθημερινότητα.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *