Την αγορά ελληνικών 5ετών ομολόγων συστήνει η Bank of America

Η βραχυπρόθεσμη εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι θετική.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αγορά 5ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών συστήνει η Bank of America Merrill Lynch στους επενδυτές, όπως αναφέρει σε νέα έκθεσή της, μετά το πρόσφατο ταξίδι στην Αθήνα. Πάντως, όπως σημειώνει, αν και η βραχυπρόθεσμη εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι θετική, μακροπρόθεσμα υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την κατάσταση των τραπεζών.

Οπως επισημαίνει, η οικονομία επιτέλους ανακάμπτει και η δημοσιονομική εξυγίανση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αν και το χρέος παραμένει υψηλό, το προφίλ ωρίμανσής του και το κόστος εξυπηρέτησής του είναι πολύ ευνοϊκά. Επίσης, η Ελλάδα έχει αποκτήσει πλέον πρόσβαση στις αγορές και η πορεία της μεταμνημονιακής εποπτείας είναι θετική. Οι εκλογές πλησιάζουν, αλλά όπως εκτιμά, η πολιτική σταθερότητα δεν κινδυνεύει και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιωθεί μετά τις κάλπες.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, στο μακροπρόθεσμο διάστημα οι προκλήσεις είναι σημαντικές. Το υψηλό επίπεδο των NPLs των ελληνικών τραπεζών παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της ελληνικής οικονομίας και μολονότι οι πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο είναι ενθαρρυντικές, τα βήματα που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια είναι τεράστια. Παράλληλα, το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, η οποία εξαρτάται από δυνητική ανάπτυξη, που είναι πολύ χαμηλή.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο της Ελλάδας με 10ετές ομόλογο, η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι θα έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις: η ρευστότητα στην αγορά ομολόγων καθώς και οι προοπτικές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται, αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και βελτιώνονται οι προοπτικές αναβάθμισης της Ελλάδας. Η πρόσβαση στις αγορές είναι μία «σιωπηρή» απαίτηση, κατά την άποψη της BofA, σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ για να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν το όριο των ελληνικών ομολόγων που μπορούν να αγοράζουν.

Η BofA συστήνει αγορά ελληνικών 5ετών ομολόγων έναντι των ιταλικών, καθώς εκτιμά ότι το spread θα μπορούσε να κινηθεί στις 40 μ.β. Ωστόσο, η ύπαρξη ενός πολύ ελκυστικού γύρου φθηνών δανείων από την ΕΚΤ ή η υλοποίηση βραχυπρόθεσμων κινδύνων όπως το αρνητικό αποτέλεσμα στα επόμενα δύο Eurogroup, αποτελούν ρίσκα σε αυτήν τη σύσταση.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *