Τιμόνι καθοδηγεί τους οδηγούς μέσω αλλαγών θερμοκρασίας

Τιμόνι καθοδηγεί τους οδηγούς μέσω αλλαγών θερμοκρασίας

www.gla.ac.uk

Ένα τιμόνι που καθοδηγεί μέσω θερμότητας ανέπτυξε η Jaguar Land Rover, με σκοπό να βοηθά τον οδηγό να κρατά τα μάτια του στον δρόμο, μειώνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που έγινε σε συνεργασία με το Glasgow University, δημιουργήθηκε ένα «sensory steering wheel», τμήματα του οποίου θερμαίνονται και ψυχραίνονται γρήγορα, προκειμένου να ενημερώνεται ο οδηγός πού και πότε πρέπει να στρίψει, να αλλάξει λωρίδα ή να έχει τον νου του επειδή πλησιάζει διασταύρωση. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτού του είδους η δυνατότητα μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη όταν η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη εξαιτίας κακού καιρού ή «δύσκολων» δρόμων. Η τεχνολογία αυτή έχει επίσης περαστεί και στους μοχλούς/ διακόπτες για τις ταχύτητες, προκειμένου να υποδεικνύεται πότε περνά ο έλεγχος από τον οδηγό στο σύστημα αυτόνομης κίνησης, σε μελλοντικά αυτόνομα οχήματα.

Τα «σήματα» δίνονται και στις δύο πλευρές του τιμονιού, υποδεικνύοντας την κατεύθυνση προς την οποία ο οδηγός πρέπει να στρίψει, θερμαίνοντας ή ψυχραίνοντας τη μια πλευρά κατά έξι βαθμούς Κελσίου (ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει το εύρος της αλλαγής θερμοκρασίας ανάλογα με τις προτιμήσεις του).

Μελέτες έχουν δείξει πως οδηγίες που δίνονται μέσω θερμοκρασίας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για μη επείγουσες ενημερώσεις, όπου η χρήση δονήσεων πχ θα αποτελούσε υπερβολική απόσπαση προσοχής. Ακόμη, θερμικά σήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται και όπου οι ενημερώσεις μέσω ήχου εκτιμάται πως συνιστούν υπερβολική παρέμβαση/ παρεμβολή σε ό,τι συμβαίνει στην καμπίνα του οχήματος (πχ κατά τη διάρκεια συζήτησης, ή αναπαραγωγής μουσικής).

«Η ασφάλεια είναι νούμερο ένα προτεραιότητα για τη Jaguar Land Rover, και είμαστε αφοσιωμένοι στη συνεχή βελτίωση των οχημάτων μας, με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και για την προετοιμασία του κλάδου για ένα μέλλον με αυτόνομη κίνηση. Το “sensory steering wheel” είναι μέρος αυτού του οράματος, με θερμικά σήματα ικανά να μειώσουν τον χρόνο που οι οδηγοί πρέπει να παίρνουν τα μάτια τους από τον δρόμο. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι καταλαβαίνουν εύκολα τις δυναμικές θέρμανσης και ψύξης για τη λήψη οδηγιών, και τη διακριτικότητα της αλλαγής θερμοκρασίας μπορεί να είναι τέλεια για συγκεκριμένες πληροφορίες που δεν απαιτούν πιο παρεμβατικά ηχητικά σήματα ή δονήσεις» είπε ο Αλέξανδρος Μουζακίτης, Electrical Research Senior Manager της Jaguar Land Rover.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *