Τι είναι αυτό που ΠΡΕΠΕΙ να ξέρουν όλες οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού;

1Είναι γνωστό ότι οι μαστογραφίες μαζί με την τακτική αυτοεξέταση…
του μαστού είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για μία γυναίκα να εντοπίσει έγκαιρα κάποιον όγκο στο στήθος της και να προλάβει έναν ενδεχόμενο καρκίνο.

Αλλά τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί ένας κύμα αμφισβήτησης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μαστογραφιών και τα σχετικά υψηλά ποσοστά λανθασμένων διαγνώσεων καρκίνου, που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις γυναίκες και επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομία τόσο των γυναικών αυτών όσο και του κάθε Συστήματος Υγείας.

Υπάρχει όμως μία κατηγορία γυναικών, για τις οποίες οι μαστογραφίες και η αυτοεξέταση δεν εγγυώνται την ανίχνευση όγκων και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Σχολή Ιατρική του πανεπιστημίου του Yale στις ΗΠΑ, επιβάλλεται να κάνουν τέτοιες εξετάσεις ακόμα πιο συχνά.

Είναι εκείνες οι γυναίκες που έχουν πυκνό μαστό, δηλαδή ο ιστός στον μαστό τους είναι πολύ πυκνός. Αυτού του τύπου ο ιστός αποτυπώνεται με λευκό χρώμα σε μια μαστογραφία. Με το ίδιο χρώμα, όμως, αποτυπώνεται και ένας όγκος, οπότε είναι πολύ δύσκολο να τον ξεχωρίσει κανείς.

Περισσότερο από το 40% των γυναικών έχει πυκνούς μαστούς, αλλά δεν τους έχει πει ποτέ κανείς ότι το είδος των ιστών του μαστού τους κάνει πιο δύσκολο για εκείνες να εντοπιστούν τυχόν όγκοι στη μαστογραφία. Το ίδιο ισχύει και στην αυτοεξέταση, αφού ο πυκνός ιστός δεν επιτρέπει στην γυναίκα να καταλάβει δια της αφής αν υπάρχει κάποιος όγκος στο στήθος της.

Τα στήθη μιας γυναίκας αποτελούνται από λιπώδη, ινώδη και αδενικό ιστό, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Ακτινολογίας. Το σχήμα και το μέγεθος δεν υποδεικνύουν την πυκνότητα. Το στήθος μιας γυναίκας θεωρείται πυκνό, αν έχει περισσότερο ινώδη ή αδενικό ιστό, αλλά όχι πολύ λιπώδη ιστό. Οι γιατροί ταξινομούν την πυκνότητα του μαστού σε μία κλίμακα τεσσάρων κατηγοριών.

Η δυσκολία εντοπισμού ενός όγκου με μαστογραφία και αυτοεξέταση κάνει τους γιατρούς να συνιστούν σε ατές τις γυναίκες να κάνουν και υπέρηχους αλλά και μαγνητικές τομογραφίες. Αυτές συνιστούν το πιο “ευαίσθητο” τεστ για τον μαστό μιας γυναίκας και εκείνο που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εντοπίσει και τον πιο μικρό όγκο, αλλά, δυστυχώς, είναι και αυτό με το μεγαλύτερο κόστος, το οποίο πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν.

Ο πυκνός ιστό του μαστού είναι συνήθης στις νεότερες γυναίκες και το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων λέει ότι οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν μια “μέτρια αύξηση” κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *