Τι θα συμβεί αν βάλεις το κεφίρ στη ζωή σου;

Ένα ακόμη παλιό τρόφιμο, που όμως έρθει στη μόδα της διατροφής. Το κεφίρ, ένας ζωντανός οργανισμός, ζυμομύκητας για την ακρίβεια που…
προκαλεί μια ζύμωση στο γάλα, κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι, ενώ διατίθεται πλέον και στα σούπερ μάρκετ σαν έτοιμο προϊόν. Οι ιδιότητές του βασίζονται στα προβιοτικά που περιέχει.

Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν πως η ύπαρξη των προβιοτικών στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, βοηθούν στη διαδικασία του αδυνατίσματος, καθώς σχετίζονται με την απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα, υπάρχουν και πιθανοί μηχανισμοί διαχείρισης της τροφής με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το μικροβίωμα (τη χλωρίδα του εντέρου). Σύμφωνα ακόμη, με κάποιες μελέτες, το μικροβίωμα στα παχύσαρκα άτομα διαφέρει από αυτό των ατόμων με φυσιολογικό βάρος. Τέλος, η ανισορροπία στα μικρόβια του εντέρου φαίνεται πως επηρεάζει τα επίπεδα της όρεξης αλλά και τη διάθεση!

Στις θετικές επιδράσεις του, περιλαμβάνονται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η πρόληψη διαφόρων λοιμώξεων, η πρόληψη κάποιων αλλεργιών, η προστασία του γυναιείου οργανισμού από διάφορα γυναικολογικά ζητήματα, η αντικαρκινική δράση, η μείωση της ακμής και η καλύτερη στοματική υγιεινή.

homemade κεφίρ: Για να φτιάξεις κεφίρ χρειάζεσαι τα «σποράκια» των ζυμομυκήτων, τα οποία διατίθενται από χέρι σε χέρι από άτομα που το καλλιεργούν ήδη στο σπίτι τους. Προσθέτοντας γάλα και αφήνοντας εκτός ψυγείο σε γυάλινο δοχείο, σε ένα 24ωρο θα έχεις το τελικό προϊόν, το θαυματουργό κεφίρ. Για να μπορέσεις να το καταναλώσεις, θα πρέπει να το σουρώσεις με πλαστικό σουρωτήρι και να πλύνεις στη συνέχεια τους σπόρους, ώστε να τους χρησιμοποιήσεις ξανά. Εάν θέλεις μπορείς να το αφήσεις να συνεχίσει τη ζύμωσή του για ακόμα ένα ή παραπάνω 24ωρα, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο έντονη και όξινη η γεύση. Το κεφίρ 48 ωρών είναι ιδανικό σε περίπτωση διάρροιας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *