Τι προβλέπει το σχέδιο μετασχηματισμού που ανακοινώνει η διοίκηση της Εθνικής στο Λονδίνο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενίσχυση την οργανικών εσόδων και οριστική επάνοδο στην κερδοφορία από το τρέχον έτος, σε συνδυασμό με κινήσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Τράπεζας στο εσωτερικό, προβλέπει το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, που παρουσιάζεται σήμερα στο Λονδίνο. Το σχέδιο καλύπτει την περίοδο έως και το 2022 και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στο πλαίσιο του Investors Day που διοργανώνει αυτή την ώρα η διοίκηση του ομίλου.

Συγκεκριμένα, το πλάνο μετασχηματισμού αναλυτικά προβλέπει:

• Την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης με την αποεπένδυση από συγκεκριμένες αγορές και θυγατρικές.

• Τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος της διοίκησης είναι η Εθνική να είναι μια «καθαρή τράπεζα» με τα NPEs να έχουν υποχωρήσει στο επίπεδο του 5% ή και χαμηλότερα το 2022, μέσω αναδιαρθρώσεων, τιτλοποιήσεων και πωλήσεων δανείων.

• Την ισχυρή χρηματοδοτική επάνοδό της έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τις οποίες δημιουργεί ο κύκλος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

• Την αναδιοργάνωση των δομών της τράπεζας και του δικτύου των καταστημάτων, στη βάση των νέων τάσεων που δημιουργούν η τεχνολογία και η ψηφιακή τραπεζική.

• Σημαντική μείωση του κόστους, με συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων από τα 926 εκατ. ευρώ το 2018 στα 800 εκατ. το 2022. Η μείωση των οργανικών εξόδων θα επιτευχθεί με μείωση του εργασιακού κόστους από τα 560 εκατ. ευρώ στα 450 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα αναμένεται να μειωθεί από το υψηλό 75% που ήταν το 2018 στο 45% το 2022. Εργαλείο για τη βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας της τράπεζας είναι η αύξηση των εσόδων μέσα από την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων κατά 4 δισ. ευρώ ετησίως και τη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσα από την περαιτέρω μείωση του δικτύου των καταστημάτων και του απασχολούμενου προσωπικού. Ο αριθμός των καταστημάτων θα περιοριστεί περίπου στα 400 καταστήματα από 475 σήμερα και το απασχολούμενο προσωπικό θα μειωθεί στις 7.100 άτομα από 9.200 που ήταν στα τέλη του χρόνου.

• Διψήφια απόδοση κεφαλαίων και συγκεκριμένα Return on Equity (RoE) από αρνητικό σε 11% το 2022.

• Διατήρηση της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και συγκεκριμένα στο 15% το 2022. Έκδοση ομολόγων Tier II κίνηση που συναρτάται με την κατάσταση των αγορών και την επίτευξη κόστους που θα διαμορφώνεται σε μονοψήφιο επίπεδο.

• Αύξηση των οργανικών εσόδων από το 1,3 δισ. το 2018 στο 1,7 δισ. το 2022.

Βασικό πυλώνα του σχεδίου μετασχηματισμού αποτελεί επίσης η ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης με την αποεπένδυση από συγκεκριμένες αγορές και θυγατρικές.

Στο πλαίσιο αυτό στην τελική ευθεία είναι η μεταβίβαση της Banca Romaneasca στην Eximbank, της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ στην Invel Real Estate, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η μεταβίβαση του δικτύου των καταστημάτων στην Αίγυπτο στη λιβανέζικη τράπεζα Audi.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η αποεπένδυση από την Κύπρο, που αν και προχωρά δεν θα οριστικοποιηθεί έγκαιρα, δηλαδή πριν το Investor Day, ενώ η μεγαλύτερη εκκρεμότητα παραμένει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής για την οποία ο όμιλος εξασφάλισε διετή παράταση από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ως και το 2020 και ήδη δρομολογείται. Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές ο όμιλος της ΕΤΕ θα διατηρήσει τις δραστηριότητές του στη Βόρεια Μακεδονία μέσω της Stopanska Banka και στη Μάλτα, οι οποίες θα ενισχυθούν.

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *