Τουρκία πραξικόπημα: 6.000 συλλήψεις – Στρατιωτικοί και δικαστές στο στόχαστρο – Φόβος από τα “εξαφανισμένα” μαχητικά ελικόπτερα

1Πογκρόμ με συλλήψεις αντικαθεστωτικών σε στρατό και δικαιοσύνη
– Περίεργες ειδήσεις για εξαφανισμένους στρατιωτικούς και μαχητικά ελικόπτερα
– Ποιοι φοβούνται νέο πραξικόπημα και ποιοι τις υπερεξουσίες του Ερντογάν

Οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι ραγδαίες. Ύστερα απ’ την επιχείρηση κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς που άφησε πίσω της 190 νεκρούς (οι 100 από την πλευρά των πραξικοπηματιών) και περισσότερους από 1.400 τραυματίες το καθεστώς Ερντογαν απαντά με συλλήψεις παντού και σε όλα τα επίπεδα τόσο στον στρατό όσο όμως και στη δικαιοσύνη.

Ήδη σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι συλλήψεις έχουν φτάσει τις 6.000, ενώ όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, καθώς πολλοί θεωρούν ότι το καθεστώς θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία με στόχο να απομακρύνει από την κρατική δομή τους αντιφρονούντες.

Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες για απομάκρυνση από τα καθήκοντά τους 8.000 αστυνομικών, αν και το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται ότι ελέγχει την αστυνομία.

Τρίτη ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και ακόμη η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει καθώς φαίνεται ότι το καθεστώς δεν έχει ακόμη καταφέρει να ελέγξει πλήρως τους ανθρώπους και τα μέσα που χρησιμοποίησαν.

Την ίδια ώρα κάποιες “περίεργες” ειδήσεις εντείνουν την ανησυχία για το ποια είναι ακριβώς η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και εάν το καθεστώς Ερντογάν ελέγχει πλήρως τα πράγματα.

Η μια είδηση αφορά στα 42 ελικόπτερα, μαχητικά και μεταγωγικά, τα οποία “λείπουν” και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν βρίσκονται στα χέρια πραξικοπηματιών, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και αυτή την ώρα υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν “ζημιά” ή εάν τα ελικόπτερα αυτά έχουν “εξαφανιστεί” κατά τη διάρκεια άγνωστων έως τώρα συγκρούσεων με τις καθεστωτικές δυνάμεις τη νύχτα της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η δεύτερη είδηση αφορά σε αντικαθεστωτικούς, κυρίως αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο σε άλλες χώρες, όπου ωστόσο δεν έχουν εντοπιστεί και παραμένει άγνωστο εάν είναι σε θέση να δράσουν ή ακόμη και εάν βρέθηκαν εκεί προκειμένου να συνεχίσουν την προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας της χώρας.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες επιχείρησαν να βγάλουν από τη μέση τον Εντρογάν στέλνοντας εναντίον του 40 κομάντος αλλά και αργότερα επιχείρησαν να πλησιάσουν με ένα ζεύγος f16  εντείνουν την άποψη ότι το καθεστώς βρέθηκε ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Όσοι ωστόσο είναι εκείνοι που νιώθουν ανησυχία για πιθανή νέα προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας από στρατιωτικούς, άλλοι τόσοι είναι και εκείνοι, εντός και εκτός της Τουρκίας που ανησυχούν για την επόμενη ημέρα της χώρας, ειδικά από τη στιγμή που το καθεστώς βρίσκει την ευκαιρία για γενικευμένες εκκαθαρίσεις υπό την ανοχή μάλιστα της κοινής γνώμης…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *