Τουρκική NAVTEX για «Μπαρμπαρός»

Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός» θα δραστηριοποιηθεί για σχεδόν πέντε μήνες στην περιοχή, σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ανεβάζει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο η Αγκυρα, καθώς τα ξημερώματα της Τετάρτης εξήγγειλε με NAVTEX την επάνοδο του τουρκικού σεισμογραφικού «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σελεύκειας, μετά την αποπεράτωση της προηγούμενης παράνομης δραστηριότητάς του σε άλλες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Η νέα δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού θα ξεκινήσει από τις 25 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, θα έχει δηλαδή χρονική διάρκεια σχεδόν 5 μηνών. Η ανακοινωθείσα δραστηριότητα αφορά τα οικόπεδα 2, 9 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ, μέρος των οποίων η Αγκυρα έχει οριοθετήσει ως τουρκοκυπριακές περιοχές. Από τα συγκεκριμένα οικόπεδα όπου ανακοινώθηκε η τουρκική δραστηριότητα, τα 2 και 9 είναι δημοπρατημένα στην κοινοπραξία της νοτιοκορεατικής Kogas και της ιταλικής ENI, ενώ το 13 είναι προς το παρόν χωρίς αδειοδότηση. Σημειώνεται πως σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο στη Λευκωσία αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, και η «θωράκιση» των οικοπέδων 2 και 9 μέσω της συμμετοχής σε ένα ποσοστό και της γαλλικής Τotal.

Η NAVTEX της Τουρκίας προφανώς έχει στόχο αφενός να «απαντήσει» στην απόφαση της Κύπρου και αφετέρου να μετρήσει «αντιδράσεις» της κυπριακής πλευράς. Υπενθυμίζεται, και έχει και αυτό την αξία του, πως η γαλλική πλευρά, που συμμετέχει πλέον στα οικόπεδα που «δέσμευσε» η Αγκυρα, έχει εκφράσει την πρόθεση γαλλικές φρεγάτες να περιφρουρήσουν τα γαλλικά συμφέροντα που υπάρχουν στην περιοχή. Το «Μπαρμπαρός», όταν ξεκινήσει τη δραστηριότητά του, θα συνοδεύεται –όπως και σε προηγούμενες παράνομες δραστηριότητές του εντός της κυπριακής ΑΟΖ– από τα σκάφη «Apollo Moon» και «Tanux-1».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν άμεση, εκδίδοντας δική της NAVTEX, με την οποία ενημερώνει ότι η Τουρκία έχει προβεί σε παράνομη εξαγγελία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο αλλά και τους κανόνες ασφάλειας ναυσιπλοΐας. «Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητεί από το πλοίο “Μπαρμπαρός” να διακόψει αμέσως την παράνομη δραστηριότητά του», αναφέρει η NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης. Οσον αφορά την προχθεσινή εξαγγελία του κ. Τσαβούσογλου για το έτερο ερευνητικό «Ορούτς Ρέις», για το οποίο είχε πει πως «βρισκόταν καθ’ οδόν για την Ανατολική Μεσόγειο», μέχρι χθες αργά το βράδυ συνέχιζε να είναι δεμένο στο λιμάνι της Θάλασσας του Μαρμαρά. Τέλος, χθες υπήρχε τουρκική δραστηριότητα και από αέρος. Συγκεκριμένα, στις 16.49 ένα τουρκικό F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στα 29.000 πόδια, ενώ λίγα λεπτά μετά, στις 16.53 και 17.04, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν νέα υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, στα 21.000 και 24.000 πόδια αντίστοιχα.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *