Το ήξερες; Γιατί οι γάτες προσγειώνονται ΠΑΝΤΑ με τα μπροστινά πόδια τους;

1Οι γάτες λένε είναι επτάψυχες. Για την ακρίβεια οι Αμερικανοί πιστεύουν…  πως διαθέτουν εννιά ζωές. Μέρος αυτού του αστικού μύθου γύρω από την “αθανασία” τους, οφείλεται φυσικά στη… φύση του.
Οι γάτες, όπως και όλα τα αιλουροειδή, έχουν την ικανότητα να ελίσσονται σχεδόν εξωπραγματικά, ενώ το σώμα τους είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε τις περισσότερες φορές να καταλήγουν στο έδαφος στα τέσσερα πόδια τους και ασφαλείς…
Πώς όμως καταφέρνουν να προσγειώνονται με τέτοια άνεση, ακόμη και από ιδιαίτερα μεγάλο ύψος; Οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν μέρος της μηχανικής του σώματός τους, που εξηγεί τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο πατούν πάντα γερά στα πόδια τους.
Όλες οι γάτες διαθέτουν έναν μοναδικό “σχεδιασμό”, μια ευλύγιστη σπονδυλική στήλη που τους επιτρέπει να περιστρέφουν ταυτόχρονα το μπροστά και πίσω μέρος του σώματός τους με διαφορετική φορά το καθένα.
Όσο πέφτει στη γη, το αιλουροειδές διαγράφει δεξιόστοφη περιστροφή (με τη φορά των δεικτών του ρολογιού) με το μπροστινό μέρος του σώματός του, την ώρα που το πίσω στρίβει από την αντίθετη.
Επιπλέον οι γάτες και οι συγγενείς της οικογένειας των αιλουροειδών, σαν αθλητές του πατινάζ, τραβούν τα μπροστινά πόδια τους κοντά στο σώμα, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο την περιστροφή.
Αυτό δημιουργεί μια συστροφή στη σπονδυλική στήλη, με την οποία έρχεται και το πίσω μέρος του σώματος στην ίδια θέση και το ζώο είναι έτοιμο να προσγειωθεί στις πατούσες του.
Την ίδια ώρα το αιλουροειδές ανασηκώνει την πλάτη του σε τοξωτή θέση ώστε να μειώσει την επίδραση της πρόσκρουσης.
Επιπλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως σημαντικό ρόλο στην θαυματουργή προσγείωση τους είναι πως διατηρούν τους μύες και το σώμα τους γενικότερα χαλαρό και όχι σφυγμένο, γεγονός που πάντα συμβάλει σε μικρότερο τραυματισμό.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *