Το δίλημμα του Τάιλερ Ντόρσεϊ

Το δίλημμα του Τάιλερ Ντόρσεϊ

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδας στο ΝΒΑ, με τις επιλογές του να μειώνονται. Ομάδες στην Ευρώπη παρακολουθούν την περίπτωσή του. Το θέμα είναι πλέον τι σκέφτεται ο ίδιος.

Το ημερολόγιο δείχνει 21 Ιουλίου 2019. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ παραμένει χωρίς ομάδα στο ΝΒΑ μετά την επιλογή των Γκρίζλις να τον αφήσουν ελεύθερο, αλλά είναι ξεκάθαρο πως βρίσκεται στο μυαλό του. Όσο περνούν οι μέρες όμως και δεν έρχεται μία πρόταση, είναι λογικό να εξετάζει τις επιλογές του ή τουλάχιστον θα έπρεπε να το κάνει.

Ο ομογενής γκαρντ – ο οποίος βρίσκεται στην προεπιλογή της Εθνικής Ανδρών – βλέπει τις ημέρες να περνούν και το όνομά του προς το παρόν δεν αναφέρεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με τις ομάδες να έχουν ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ τους και να ψάχνουν παίκτες να καλύψουν τα κενά τους στο βάθος των πάγκων τους, υπάρχει ένα σεβαστό διάστημα στο οποίο παίκτες σε ανάλογη κατάσταση με τον Ντόρσεϊ περιμένουν την ευκαιρία τους.

Τι σημαίνει όμως “παίκτες σε ανάλογη κατάσταση με τον Ντόρσεϊ”; Η απάντηση είναι αρκετά απλή: Νεαροί, ελπιδοφόροι παίκτες, που έχουν δείξει κάποια δείγματα στις σκόρπιες ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν – συνήθως στο τέλος της σεζόν σε ομάδες χωρίς στόχους – προκειμένου να πείσουν τον… επόμενο εργοδότη τους.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ντόρσεϊ έκανε ό,τι μπορούσε για να ανεβάσει τις μετοχές του στο φινάλε της σεζόν. Ο 23χρονος γκαρντ ξεκίνησε στην βασική πεντάδα των Γκρίζλις στους 11 τελευταίους αγώνες που έδωσε, αριθμώντας 14.6 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ μέσο όρο με 42.4% στα σουτ, 34.3% στα τρίποντα και 65.5% στις βολές σε 31 λεπτά συμμετοχής. Οι αριθμοί του δεν εντυπωσιάζουν – κυρίως λόγω των ποσοστών του – αλλά δείχνουν ότι πρόκειται για έναν παίκτη με προοπτική. Το πόσο μεγάλη είναι αυτή πιστεύουν οι ομάδες στο ΝΒΑ ότι είναι αυτή η προοπτική, θα κρίνει εν πολλοίς και αν θα βρει δουλειά στο ΝΒΑ, με τον απόφοιτο του Κολεγίου του Όρεγκον να έχει πρακτικά δύο επιλογές.

ΕΠΙΛΟΓΗ 1Η: ΝΒΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ παλεύει εδώ και δύο χρόνια να καθιερωθεί στο ΝΒΑ. Όντας ακόμα μόλις 23 ετών, έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως έχει το περιθώριο να συνεχίσει να παλεύει. Βασικό επιχείρημά του είναι το γεγονός ότι ήταν παραγωγικός όταν του δόθηκε η ευκαιρία, τόσο στην ρούκι χρονιά του στους Χοκς (2017/18), όσο και στην δεύτερη σεζόν του, που τη μοίρασε ανάμεσα σε Χοκς και Γκρίζλις (2018/19). Η αλήθεια είναι ότι ο Ντόρσεϊ στάθηκε και λίγο άτυχος, αφού κλήθηκε να παίξει σε ομάδες που είχαν στην περιφέρειά τους αρκετούς νεαρούς παίκτες που είχαν… προτεραιότητα λόγω παλαιότητας.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό του, ο Ντόρσει μπορεί να συνεχίσει να κάνει… υπομονή, περιμένοντας μία πρόταση που θα καλύπτει τα θέλω του. Αξίζε να αναφερθεί ότι ο Ντόρσεϊ μπορεί βάσει κανονισμών να υπογράψει και two-way συμβόλαιο, αφού τέτοιου είδους συμβόλαιο μπορούν να υπογράψουν παίκτες που έχουν μέχρι 4 χρόνια παρουσίας στο ΝΒΑ. Αυτό μπορεί να μοιάζει πισωγύρισμα για τον ίδιο – δεδομένου ότι προέρχεται από εγγυημένο διετές συμβόλαιο – ωστόσο δεν παύει αυτό να του δίνει ακόμα μία ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρό του.

Ο άλλος δρόμος που μπορεί να έχει στο μυαλό του ο Ντόρσεί είναι αυτός της G-League. Μπορεί να ξεκινήσει την σεζόν στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ και να συνεχίσει να περιμένει μία πρόταση από ομάδα του ΝΒΑ. Σε οικονομικό επίπεδο ίσως αυτό να μην είναι ιδανικό, αλλά το γεγονός ότι είναι 23 ετών του δίνει ίσως το δικαίωμα να περιμένει λίγο ακόμα.

ΕΠΙΛΟΓΗ 2Η: ΕΥΡΩΠΗ

Στα μάτια αρκετού κόσμου, το στυλ παιχνιδιού του Τάιλερ Ντόρσεϊ φαινόταν να ταιριάζει στην Ευρώπη, από την εποχή ακόμα που βρισκόταν στο Κολέγιο. Ο λόγος ξεκάθαρος: Ο Ντόρσεϊ είναι μεν πολύ καλός σε πολλά πράγματα – με πρώτο την επαφή του με το καλάθι – αλλά σε κανένα από αυτά δεν είναι εξαιρετικός. Αυτό μπορεί πολλές φορές να είναι αρκετό στην Ευρώπη – ακόμα και στο υψηλότερο επίπεδο – αλλά στο ΝΒΑ ένας παίκτης που δεν είναι σταρ οφείλει να είναι σχεδόν τέλειος σε κάτι προκειμένου να βρει ρόλο. Είτε αυτό σημαίνει να είναι “φονικός” σουτέρ, είτε τρομερός αθλητής, είτε εξαιρετικός αμυντικός. Η εξειδίκευση σε έναν τομέα του παιχνιδιού θεωρείται κάτι απαραίτητο για έναν παίκτη που δεν λογίζεται ως βασικός.

Ο Ντόρσεϊ απέδειξε την τελευταία τετραετία (2 χρόνια στο Κολέγιο και άλλα 2 στο ΝΒΑ) ότι πράγματι είναι καλός σκόρερ και πως έχει δυνατότητες σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ ως δεύτερος δημιουργός, αν και είναι ξεκάθαρο πως παραμένει καλύτερος σκόρερ από πασέρ. Δεν έχει καταφέρει όμως να αποδείξει ότι μπορεί να παίξει σε επίπεδο ΝΒΑ με σταθερότητα, ίσως και επειδή δεν πήρε ποτέ μία σταθερή ευκαιρία. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα στην Ευρώπη.

Αν ο Ντόρσεϊ αποφασίσει να έρθει στην Ευρώπη και βρεθεί στο σωστό περιβάλλον, θα έχει την ευκαιρία να εξελίξει το παιχνίδι του. Μία – ή περισσότερες – γεμάτες σεζόν με χρόνο συμμετοχής σε ένα καλό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα τον βοηθήσουν να βρει ρυθμό και να διεκδικήσει μία καλύτερη ευκαιρία στο ΝΒΑ στο μέλλον. Παράλληλα, δεν πρέπει να υποτιμάει ο κόσμος ότι ο Ντόρσεϊ ίσως ακολουθήσει αυτό τον δρόμο και για οικονομικούς λόγους.

Στην διετία του στο ΝΒΑ έχει εισπράξει συνολικά 2.2 εκατ. δολάρια, με το ποσό αυτό να πέφτει κοντά στο μισό όταν αφαιρεθούν οι φόροι και αν επιλέξει να μείνει στην G-League, στην καλύτερη περίπτωση θα εισπράξει ένα ποσό κοντά στα 200.000 δολάρια (άρα κοντά στα μισά όταν αφαιρεθούν οι φόροι). Μπορεί αυτά τα λεφτά να φαίνονται (και να είναι) πολλά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι λεφτά που μπορούν να αλλάξουν την ζωή κάποιου στις ΗΠΑ, όπου το βιοτικό επίπεδο είναι διαφορετικό.

Είναι δεδομένο ότι αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες παρακολουθούν διακριτικά την περίπτωση του Ντόρσεϊ, ο οποίος χάρη στο ελληνικό διαβατήριο που διαθέτει μπορεί να αγωνιστεί ως κοινοτικός – κάτι σημαντικό για τα πρωταθλήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπου υπάρχει ακόμα διαχωρισμός στις θέσεις των ξένων με αυτές των κοινοτικών. Ένας παίκτης με τα δικά του στοιχεία θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος, τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα, ως προοπτική για πιθανή παραχώρηση.

ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ

Ο Ντόρσεϊ έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι έχει δείξει αρκετά πράγματα για να κερδίσει μία θέση στο ΝΒΑ και την σεζόν 2019/20. Οι αριθμοί καριέρας του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου είναι συμπαθητικοί (6.7 πόντοι, 2.3 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ μέσο όρο με 35% στα τρίποντα σε 16 λεπτά συμμετοχής σε 104 αγώνες). Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρξει ένας άνθρωπος, μία ομάδα που πιστεύει στην προοπτική του και να του δώσει μία ευκαιρία.

Από την άλλη βέβαια, οφείλει να έχει όλες τις επιλογές του ανοιχτές. Το ημερολόγιο δείχνει πλέον 21 Ιουλίου και όσο περνάει ο καιρός οι θέσεις – και κατ' επέκταση οι ευκαιρίες – θα λιγοστεύουν, τόσο στο ΝΒΑ, όσο και στην Ευρώπη. Το άγχος για την επόμενη ομάδα θα μεγαλώσει, ο ρόλος που πιθανόν να του προσφερθεί ίσως να μην του ταιριάζει. Αυτά είναι πράγματα που οφείλει να έχει στο μυαλό του.

Στα 23 του χρόνια, ο Ντόρσεϊ πρακτικά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: Θα συνεχίσει να κυνηγάει το όνειρο της καθιέρωσης στο ΝΒΑ ή θα εξερευνήσει τις επιλογές του, κοιτάζοντας και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Η απόφαση είναι δύσκολη. Όσο δεν βρίσκει αυτό που θέλει όμως, θα γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Το μπαλάκι πλέον είναι στα χέρια του.

AP Photo/Brandon Dill, Paul Sancya

Πηγή άρθρου – sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *