Το ΔΝΤ πάντα ήθελε «κούρεμα» του χρέους

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΔΝΤ στην υποστήριξη της ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, λέγοντας ότι αυτό ήταν σαφές εξαρχής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ράις δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω στο θέμα της ελληνικής κρίσης και του ρόλου του Ταμείου σε αυτήν, ο οποίος συζητήθηκε και πάλι τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση απολογιστικής έκθεσης για τα πεπραγμένα του. «Δεν θέλω να ξανανοίξω την ιστορία της κρίσης της Ελλάδας», είπε, θυμίζοντας ότι έχει αναλυθεί εκτενώς, μεταξύ άλλων, από την έκθεση του ανεξάρτητου αξιολογητή. Ωστόσο θύμισε ότι το Ταμείο πρωταγωνίστησε μεταξύ εκείνων που ζητούσαν ελάφρυνση του χρέους και πρόσθεσε ότι αυτή συμφωνήθηκε τελικά και σε μεγάλη έκταση.

Η έκθεση, πάντως, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα επεσήμαινε ως λάθος του Ταμείου την προσέγγισή του στο θέμα του χρέους και ειδικότερα την καθυστέρηση στην ελάφρυνσή του, κάτι που υπονόμευσε τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και την αποτελεσματικότητα του «κουρέματος» το 2012. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να απαλλαγούν σε μεγάλο βαθμό οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους, κάτι που πυροδότησε ξανά τη συζήτηση για το κατά πόσον η Ελλάδα πλήρωσε το τίμημα της διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επίσης, η έκθεση επέκρινε το γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε κατ’ εξαίρεσιν δεκτή για χρηματοδότηση από το Ταμείο, παρότι η βιωσιμότητα του χρέους της δεν μπορούσε να πιστοποιηθεί, κάτι που αφαίρεσε την πίεση για άμεση ρύθμισή του.

Ο κ. Ράις επισήμανε χθες πως το Ταμείο συνεχίζει να υποστηρίζει την Ελλάδα, αν και χωρίς πρόγραμμα πλέον, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας του. «Αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί», είπε, «και αυτό το πιστώνεται η κυβέρνηση και ο λαός της».

Ο ίδιος διαφώνησε, εξάλλου, με την άποψη ότι το ΔΝΤ έκρυβε την εικόνα της Ελλάδας και τα λάθη που το ίδιο έκανε εκεί, με αφορμή τη δημοσιοποίηση άλλου εγγράφου, προχθές, σχετικά με την επικοινωνιακή πολιτική του.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *