Το θησαυροφυλάκιο σπόρων στην Αρκτική! [Βίντεο]

1Ημέρα της Κρίσεως είναι το θησαυροφυλάκιο σπόρων που χτισμένο σε μια πλαγιά της Αρκτικής για τη διαφύλαξη του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα.

Έχει περισσότερα από 860.000 δείγματα, από όλα σχεδόν τα έθνη. Ακόμη και αν οι εξουσίες αποτύχουν, ο θόλος θα μείνει κατεψυγμένος και σφραγισμένος για τουλάχιστον 200 χρόνια.

Βρίσκεται βαθιά χωμένο μέσα στους πάγους της Ανταρκτικής και νομίζει κανείς ότι βλέπει ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Η σημασία του όμως για τον παγκόσμιο πληθυσμό είναι τεράστια. Εκεί,, φυλάσσονται σπόροι τροφίμων για την περίπτωση που επέλθει μία παγκόσμια καταστροφή και η ανθρωπότητα χρειαστεί να εφοδιαστεί με τρόφιμα.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους σπόρους σιταριού, κριθαριού και χόρτων έχουν ζητηθεί από ερευνητές στη Μέση Ανατολή προκειμένου να αντικαταστήσει τους σπόρους σε μία γενετική Τράπεζα στην πόλη του Χαλεπίου, η οποία έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

Το «καταφύγιο», εάν το αποκαλέσουμε έτσι, δημιουργήθηκε το 2008 στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και σχεδιάστηκε προκειμένου να προστατεύσει σπόρους από διάφορες καλλιέργειες, όπως φασόλια, ρύζι και σιτάρι. Το καταφύγιο, διαθέτει συνολική έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων και μπορεί να αποθηκεύσει 4,5 εκατομμύρια διαφορετικά είδη σπόρων.

Είναι καλυμμένο από πάγους και η θερμοκρασία του είναι -18 βαθμούς Κελσίου σε μόνιμη βάση.

Δείτε το βίντεο:

πηγη

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *