Το καπνισμα μας παχαινει,δεν κοβει την ορεξη!

1Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το κάπνισμα «κόβει» την όρεξη, αλλά μία νέα μελέτη δείχνει ότι όχι μόνο δεν ισχύει αυτό, αλλά οι καπνίστριες παχαίνουν περισσότερο απ’ όσο οι μη καπνίστριες.

Οι νεαρές γυναίκες συχνά επικαλούνται τις «ανορεξιογόνες ιδιότητες» του καπνίσματος για να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους, αλλά έως τώρα καμία μελέτη δεν είχε ελέγξει αν όντως οι καπνιστές παραμένουν πιο αδύνατοι από τους μη καπνιστές.

Έτσι, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν και το Ίδρυμα Έρευνας του Όρεγκον (ORI) αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα, σε 398 νεαρές φοιτήτριες (η μέση ηλικία τους ήταν τα 18,4 χρόνια) του πανεπιστήμιου.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας δρα Έρικ Στάις, κατέγραψαν το σωματικό βάρος των εθελοντριών τους κατά την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια τέσσερις ακόμα φορές έως ότου συμπληρωθούν δύο χρόνια παρακολούθησης.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλες τις πιθανές παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος, όπως η παχυσαρκία των γονέων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα από μόνο του συνοδευόταν από μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους.

Η μέση τιμή αυτής της αύξησης ήταν 2,9 κιλά έναντι 0,9 κιλών που κατά μέσον όρο πήραν οι φοιτήτριες που δεν κάπνιζαν.

Παρατηρήθηκε επίσης μέση αύξηση 4,8 κιλών στις 13 φοιτήτριες οι οποίες κάπνιζαν κατά την έναρξη της μελέτης αλλά στην πορεία το έκοψαν.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν προσφάτως τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Appetite», λένε ότι τα δεδομένα αυτά αντικρούουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το τσιγάρο θέτει υπό έλεγχο το σωματικό βάρος.

Ωστόσο επισημαίνουν ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά.

Πηγη τα νεα

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *