Το ΚΙΝΑΛ σε αναζήτηση εσωκομματικών ισορροπιών

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δεύτερη πράξη της άτυπης «επανίδρυσης» του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο, η οποία θα εκκινήσει τις εργασίες της με ομιλία της Φώφης Γεννηματά.

Τα 251 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία εξελέγησαν στο πρόσφατο συνέδριο, θα αναδείξουν το νέο Πολιτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 21 μέλη, καθώς και τον γραμματέα της. Στη συγκεκριμένη θέση θα παραμείνει ο –πρώτος με διαφορά σε σταυρούς στο συνέδριο– Μανώλης Χριστοδουλάκης, όντας άλλωστε και ο μοναδικός υποψήφιος.

Πέρα από τα διαδικαστικά όμως, ιδιαίτερη σημασία έχει το πώς διαμορφώνονται η «ανθρωπογεωγραφία» της νέας Κεντρικής Επιτροπής και η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου που θα προκύψει από την ψηφοφορία. Οχι μόνο γιατί το ΚΙΝΑΛ παραμένει μια σύμπραξη πολιτικών δυνάμεων που καλείται να ισορροπεί μόνιμα μεταξύ τάσεων –άρα και απόψεων– στο εσωτερικό του, αλλά κυρίως διότι το προσεχές διάστημα η παράταξη θα κληθεί να λάβει ιδιαίτερα κρίσιμες αποφάσεις, τόσο για την ίδια όσο, ενδεχομένως, και για τη διαμόρφωση του μετεκλογικού «χάρτη» της χώρας.

Τη «μερίδα του λέοντος» στην Κεντρική Επιτροπή κατέχει μεν το «στρατόπεδο» της Φώφης Γεννηματά, το οποίο θεωρείται ότι αριθμεί 130-140 μέλη, ωστόσο διακριτό ρόλο σε αυτή έχει και η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, που εκτιμάται ότι κινείται κοντά στα 100. Ακολουθεί το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου με περίπου 15, ενώ υπάρχουν και τα στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι. Το ερώτημα που τίθεται με βάση την παραπάνω «αριθμολογία» είναι το πώς αυτή θα επηρεάσει σημαντικές μελλοντικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα, τον τρόπο που θα χαραχθεί η πορεία του Κινήματος Αλλαγής σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του νικητή των εθνικών εκλογών.

Ηδη, μόλις μία ημέρα μετά το συνέδριο, η διαφωνία του Ν. Ανδρουλάκη με τη θέση που εκφράστηκε από τη Φώφη Γεννηματά για νέο έκτακτο συνέδριο μετά τις κάλπες, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, αποτέλεσε ένα δείγμα γραφής των εσωκομματικών ισορροπιών.

Η Χαριλάου Τρικούπη, άλλωστε, στον απόηχο της συγκεκριμένης συζήτησης, διευκρίνισε ότι θα εξεταστούν «όταν έρθει η ώρα» ο τρόπος και το κομματικό όργανο που θα κρίνουν πιθανές συμμαχίες, μεταθέτοντας τη συζήτηση για το μέλλον και με σαφή στόχο να «παγώσει» ένα θέμα που προκαλεί φθορά ενόψει ευρωεκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι, όπως αποτυπώνεται και από τις τοποθετήσεις του ίδιου, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αμφισβήτησης της κεντρικής πολιτικής γραμμής του Κινήματος Αλλαγής από τον κ. Ανδρουλάκη, πρόκειται για μια εσωκομματική φωνή που δεν θα διστάσει να ασκήσει κριτική για αποφάσεις της ηγεσίας, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *