ΤΟ ΝΕΟ ΑΟΡΑΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ!!!

1Για να τιμήσει την ημέρα της ρώσικης αεροπορίας (Russian Aerospace Force Day), το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο επίσημο βίντεο του πέμπτης γενιάς αεροσκάφους PAK FA Sukhoi T-50 (stealth).

Η κυβέρνηση παρουσίασε το βίντεο-μοντάζ των μαχητικών αεροσκάφών τύπου stealth μαζί με πολλά άλλα αεροσκάφη (όπως τα MiG-29KUB και τα Su-35S).

Παρά το γεγονός ότι τα Τ-50 εμφανίζονται μόνο για μερικά δευτερόλεπτα στο βίντεο, o χρόνος είναι αρκετός για να διακρίνουμε το καμουφλάζ των πρώτων νέων μαχητικών που παράγονται μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ωστόσο, παρά τα «φανταχτερά χρώματα» και τη Ρωσία να υπερηφανεύεται για το T-50, οι κριτικοί αντέδρασαν με σκεπτικισμό, καθώς μπορεί πολλά από τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους να είναι υποδεέστερα από αυτά που αρμόζουν σε ένα ”αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.»

Κατ’αρχάς το Τ-50 δεν ενσωματώνει την τεχνολογία που έχουν άλλα αεροσκάφη πέμπτη γενιάς, όπως το κινέζικο Chengdu J-20 ή το αμερικάνικο F-35 Lightning II. Αντ “αυτού, φαίνεται να έχει κληρονομήσει τον ίδιο κινητήρα από το SU-35, ένα αεροσκάφος που θεωρείται ότι είναι γενιάς 4 ++ – μεταξύ τέταρτης και πέμπτης γενιάς.

Επιπλέον, ένα απο τα κύρια χαρακτηριστικά αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, δηλαδή οι δυνατότητες stealth, είναι επίσης υπό αμφισβήτηση σε σύγκριση με άλλους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το RealClearDefense, το 2010 και το 2011, στενές πηγές εντός του προγράμματος ισχυρίστηκαν ότι η διατομή ραντάρ του Τ-50 (RCS), η μέτρηση στο ραντάρ που υπολογίζει πόσο ανιχνεύσιμο ειναι ένα αντικείμενο, εκτιμήθηκε οτι ήταν 0,3 έως 0,5 τετραγωνικά μέτρα.
Παρά το γεγονός ότι αυτα τα στοιχεία ειναι εντυπωσιακά, αν κανείς τα συγκρίνει με το RCS του F-22 Raptor (0,0001 τετραγωνικά μέτρα), ή του F-35 (0.001 τετραγωνικά μέτρα) θα μπορούσε η «αορατότητα» του να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Ωστόσο το T-50 διαφέρει απο άλλα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς σ’εναν πολύ σημαντικό τομέα, στο κόστος! Με το κάθε αεροσκάφος να στοιχίζει από $50 εκατομμύρια, ειναι σχεδόν… τζάμπα, όταν συγκριθεί με το F-22 στα $339 εκατομμύρια και το F-35 στα $178 εκατομμύρια.

Δείτε το T-50, σε δράση:

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *