Το πολυνομοσχέδιο θα δοκιμάσει το κλίμα στη Βουλή

Το πολυνομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής έως την ερχόμενη Πέμπτη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το πρώτο πολιτικά δύσκολο νομοθέτημα της νέας κυβέρνησης, που αναμενόταν να κατατεθεί αργά χθες στη Βουλή, εισάγεται ως «επείγον» στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές μεθαύριο Δευτέρα, με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια έως την προσεχή Πέμπτη. Χαρακτηρίζεται «δύσκολο», διότι εμπεριέχει διατάξεις –όπως η σχετική με το πανεπιστημιακό άσυλο και ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση– οι οποίες ήδη προκαλούν αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, να εμφανίζεται έτοιμη να σηκώσει κατακόρυφα τους τόνους στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου.

Είναι το τρίτο κατά σειράν σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη: το πρώτο και «κατεπείγον» που είχε ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις πέρασε εύκολα. Το δεύτερο, για το «επιτελικό κράτος», εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια, με την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει μεν, αλλά σε μάλλον ήπιους τόνους, δεδομένου ότι ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης εμφανίζεται απολύτως δεκτικός σε πολλές παρατηρήσεις και αιτήματα για αλλαγές στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Ωστόσο, το «άσυλο» και οι ρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση, μέσω των οποίων θα αλλάξουν «προς το λειτουργικότερο» τους κανόνες λειτουργίας των ΟΤΑ, ώστε –όπως τονίζεται– να αμβλυνθούν αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, αναμένεται να σημάνουν και το τέλος της συντομότατης και ιδιότυπης «περίοδος χάριτος» προς τη νέα κυβερνώσα πλειοψηφία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το κλίμα που θα διαμορφωθεί, πριν από την ψηφοφορία επί του επείγοντος πολυνομοσχεδίου, λίγο πριν «κλείσει» η Βουλή για τις ολιγοήμερες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, θα καταδείξει και εκείνο εντός του οποίου θα δοθούν από νωρίς το φθινόπωρο οι μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες για τον προϋπολογισμό, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τη συνταγματική αναθεώρηση, την εκπαίδευση, την υγεία, την ψήφο των αποδήμων κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για συνολικά δέκα νομοσχέδια εντός του πρώτου τετραμήνου της διακυβέρνησής του.

Πέραν των ζητημάτων πολιτικής ουσίας, στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης έως τώρα από πλευράς κοινοβουλευτικών διαδικασιών, οι κυριότερες ενστάσεις αφορούν: Πρώτον, τον χαρακτήρα «επείγοντος» του προαναφερθέντος πολυνομοσχεδίου, με το επιχείρημα ότι το εύρος των ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί χρήζει εκτεταμένης διαβούλευσης. Δεύτερον, το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου για το «επιτελικό κράτος», κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, εισήχθη προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, χωρίς να συνοδεύεται από έκθεση με τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, δεδομένου ότι η διαβούλευση αυτή δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί κατά την ημέρα επεξεργασίας του νομοθετήματος στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης. Θεσμικά, ορθώς επισημάνθηκε η παρατυπία. Αναγνωρίστηκε, άλλωστε, και από τον κ. Γεραπετρίτη. Από τον σύντομο σχετικό διάλογο στην επιτροπή καταδείχθηκε ότι ο καταγγέλλων ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε υποπέσει στο ίδιο σφάλμα.

«Δεν έχει ξανά υπάρξει στο παρελθόν νομοθέτημα με το οποίο επέρχονται τόσες αλλαγές και να μην υπάρχει καν η έκθεση. Είναι βάναυση παραβίαση του Κανονισμού και θεωρώ ότι απαξιώνονται και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ο θεσμός της διαβούλευσης», είπε ευθύς εξαρχής σε αυστηρούς τόνους ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Σπίρτζης. «Για ενημέρωση του σώματος, να υπενθυμίσω ότι το πλέον εμβληματικό νομοσχέδιο της προηγούμενης περιόδου για το κράτος, ο “Κλεισθένης”, εισήχθη στην επιτροπή χωρίς να υπάρχει καμία έκθεση διαβούλευσης», έσπευσε να σημειώσει ο πρόεδρος της επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *