Το όραμα της κρυπτοδραχμής του Γ. Βαρουφάκη

Ο επικεφαλής του κόμματος MέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχθηκε προ ημερών με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι το 2015 ήταν υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. «Η δραχμή είναι κάτι κακό και στο κόμμα μας είμαστε υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ», διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης, «αλλά η χρεοδουλοπαροικία για πάντα ώς το 2060 είναι κάτι χειρότερο». Συνέχισε λέγοντας ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είχε τρία οφέλη, την αλματώδη ανάπτυξη του τουρισμού, το αυτόματο «κούρεμα» των κόκκινων δανείων και το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους.

Είναι σαφές ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, η συμβολή του οποίου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι απαθανατίστηκε στην ταινία «Ενήλικοι στο δωμάτιο», κλείνει το μάτι στο «κόμμα της δραχμής».

Κράτος-πειρατής

Ο κ. Βαρουφάκης, όμως, όπως βεβαιώνουν συνάδελφοί του καθηγητές Οικονομικών, επιλέγει να παραλείπει στοιχειώδεις κανόνες της νομισματικής λειτουργίας, οι οποίοι θα καθιστούσαν μάλλον ασήμαντα τα τρία οφέλη που αναφέρει. Το ελληνικό χρέος θα παρέμενε σε ευρώ και το ενδεχόμενο «κούρεμα» κόκκινων δανείων θα συνοδευόταν από ισοδύναμο «κούρεμα» καταθέσεων.

Οι ισχυροί κραδασμοί στην οικονομία θα μεταδίδονταν στην πολιτική ενισχύοντας επικίνδυνους φαύλους κύκλους που θα θύμιζαν τις δοκιμασίες της Λατινικής Αμερικής. Η σταθεροποίηση της δραχμής και η αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με το ευρωπαϊκό και διεθνές τραπεζικό σύστημα θα προϋπέθεταν νέο δανεισμό σε ευρώ από το ΔΝΤ που θα επέβαλλε όρους βαρύτερους των σημερινών, προκειμένου να αποκατασταθεί η θρυμματισμένη εμπιστοσύνη στο κράτος-πειρατή. Μετά το μεγάλο «κούρεμα» του 2012, η ονομαστική αξία του χρέους δεν έχει περικοπεί εκ νέου. Ωστόσο, το χρέος έχει καταστεί σχεδόν ανενεργό αφού η αποπληρωμή του επεκτείνεται και τα επιτόκιά του μειώνονται στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας αναδιάρθρωσης που την κατάλληλη ώρα θα περιλαμβάνει και «κούρεμα».

Βεβαίως, ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 δεν ήταν θιασώτης της παραδοσιακής δραχμής. Το 2015 ήθελε να αντικαταστήσει το ευρώ με ένα κρυπτονόμισμα, όπως άλλωστε αναφέρεται στους «Ενήλικους στην αίθουσα».

Κυβερνήσεις όπως η βρετανική, η καναδική και η κινεζική συζητούν σήμερα τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων ενώ η Facebook επιχειρεί, μετά πολλών εμποδίων, να εισαγάγει ένα παγκόσμιο κρυπτονόμισμα, το libra. Η αναζήτηση της νέας έννοιας του νομίσματος στην εποχή του Internet έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση που εγείρει ερωτήματα δημοκρατίας, ιδιωτικότητας και παγκόσμιας ασφάλειας. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μια νομισματική επανάσταση που βρίσκεται ακόμα σε θεωρητικό στάδιο θα μπορούσε να ξεκινήσει εν μια νυκτί από την Ελλάδα του 2015…

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *