Το ύπουλο παίγνιο από τον Ορμπαν

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η ​​μετωπική επίθεση που εξαπέλυσε απέναντι στη δημοκρατική Ευρώπη ο αντι-φιλελεύθερος Ορμπαν και η πολιτική σύγκρουση την οποία επιδίωξαν πολύ σωστά στη συνέχεια οι ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, για να καταπολεμήσουν αυτό που πραγματικά εκφράζει ο Ορμπαν, επιβεβαιώνουν τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση. Να καταλυθούν σταδιακά οι θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της δημοκρατίας, με εμπροσθοφυλακή τον ακροδεξιό Ούγγρο πρωθυπουργό και συνοδοιπόρους τη Λεπέν, τον Σαλβίνι και πάει λέγοντας.

Δεν είναι καθόλου περιορισμένη η απειλή αυτή, με δεδομένο ότι τον ισχυρό αυτόν πυρήνα πλαισιώνουν επίσης οι ηγέτες της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Τσεχίας. Πρόκειται για μία πολιτική δηλητηριώδη, ξενοφοβική και ακραία αυταρχική, που μπορεί να επαναφέρει τη Γηραιά Ηπειρο στις πιο δραματικές στιγμές του παρελθόντος.

Για τον λόγο αυτό ο Μακρόν δημοσίευσε στις μεγάλης εμβέλειας εφημερίδες το άρθρο του για την ιστορική καμπή της Ευρώπης, προκειμένου να τονίσει πόσο πολύ κρίσιμες για το μέλλον είναι οι επικείμενες ευρωεκλογές. Διότι, το στρατόπεδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού, ναι μεν μπορεί να μη συναποτελείται από τόσο ομοιογενή μεταξύ τους πολιτικά κόμματα, πλην όμως έχει ως κοινή συνισταμένη την πολιορκία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με κάθε τρόπο και μέσο.

Τι ακριβώς προσπαθεί να αποδομήσει ο Ορμπαν και οι συνοδοιπόροι του; Το κράτος δικαίου και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τις δημοκρατικές διαδικασίες, την ελευθερία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Δεν είναι τυχαίο που αυτός ο ακραίος ηγέτης κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τις δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πλησιάζοντας στην ημερομηνία των εκλογών, τώρα δηλαδή που το ακροατήριο παίρνει πανευρωπαϊκή διάσταση.

Ο Ορμπαν επιδιώκει μεσοπρόθεσμα τον έλεγχο της Ευρώπης, όχι απ’ ό,τι φαίνεται σήμερα τη διάλυσή της. Εκφράζει την καταστροφή των βασικών αξιών που οδήγησαν τη Γηραιά Ηπειρο στα επιτεύγματα της μεταπολεμικής περιόδου, επειδή έτσι πιστεύει ότι μπορεί να ευελπιστεί σε μία Ευρώπη κλειστών κοινωνιών, που θα διοικείται αυταρχικά και θα είναι απολύτως χειραγωγούμενοι οι πολίτες της. Αυτός φαίνεται ότι είναι ο στρατηγικός του στόχος.

Στην Ουγγαρία ασκεί, ως γνωστόν, ασφυκτικό έλεγχο στη Δικαιοσύνη, στον Τύπο, στην Εκκλησία, στις τράπεζες. Είναι ο εχθρός του κράτους δικαίου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Αλλά, ταυτόχρονα, δεν είναι άνευ σημασίας το ιδεολόγημα το οποίο ο ίδιος δουλεύει μεθοδικά εκτός των εθνικών του συνόρων.

Εμφανίζεται ως το τελευταίο προπύργιο του Χριστιανισμού (μαζί με τον Πούτιν όπως λέει), το οποίο θα αναχαιτίσει τον Ισλαμισμό και θα σώσει την Ευρώπη! Είναι φανερό ότι κάτι πολύ άσχημο έχει στο μυαλό του, με βάση την κοινή λογική.

Το φαινόμενο Ορμπαν είναι παράγωγο πολιτικό της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης και της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο και απαιτεί από τους ηγέτες του φιλοευρωπαϊκού πολιτικού τόξου μεγάλη κινητοποίηση. Είναι τεράστιο πολιτικό μειονέκτημα ότι δεν υπάρχει από την πλευρά αυτή ένα δυνατό αφήγημα για το αύριο στην Ευρώπη, μία καλύτερη προοπτική σε επίπεδο προσδοκιών για τους πολίτες της. Εκ τούτου και μόνο συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τι άλλο μπορεί να πυροδοτήσει στη συνέχεια το φαινόμενο Ορμπαν.

Τη στιγμή αυτή πάντως οριοθετεί το παιγνίδι, τι κρίμα. Με δεδομένο όμως ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι μηχανισμοί παραπληροφόρησης μπορούν και παίζουν –όπως αποδείχθηκε πλέον– ένα πολύ ύπουλο παιγνίδι εις βάρος της δημοκρατίας, όταν περάσουν στα χέρια επικίνδυνων και αδίστακτων ηγετών, εύκολα μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς τι μπορεί να συμβεί και στη συνέχεια. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει σήμερα η χειραγώγηση των λαών, δεν είναι μόνο απλά η δημαγωγία… Και η Ευρώπη παραμένει δυστυχώς πολύ ευάλωτη.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *