«Τρέμουν» στο Μαξίμου την παράταση του μνημονίου

Αντιμέτωπη με τα έργα της ή καλύτερα την αναποτελεσματικότητά της που οδηγεί –προς ώρας– στην παράταση των μνημονίων βρίσκεται η κυβέρνηση. Ενώ τη Δευτέρα θα βρίσκονται στην Αθήνα οι δανειστές, τα προαπαιτούμενα είναι όλα στον αέρα και πλέον μετράνε σε εικοσιτετράωρα για να γίνουν όσα έπρεπε να έχουν γίνει αλλά αναβάλλονταν συνεχώς.
Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου
Βαλίτσες ετοιμάζουν οι δανειστές, οι οποίοι τη Δευτέρα θα βρίσκονται στην Αθήνα για τη μεγαλύτερη όλων των μαχών. Η κυβέρνηση οφείλει να τελειώνει με τα παραλίγο τριψήφιου αριθμού προαπαιτούμενα, ενώ επί της ουσίας έχει ολοκληρώσει ελάχιστα. Εναλλακτικά θα κληθεί να σηκώσει (και) το πολιτικό βάρος μιας τεράστιας αποτυχίας που θα οδηγήσει στην παράταση των μνημονίων.
Στις συναντήσεις της εβδομάδας κορυφαίο θέμα συζήτησης θα είναι και η μέρα μετά την… καθαρή έξοδο! Οι δύο πλευρές θα ασχοληθούν με το «πρόγραμμα μετα-μνημονιακής παρακολούθησης», που πιθανότατα να περιλαμβάνει τρεις με τέσσερις επισκέψεις των θεσμών στην Ελλάδα ανά έτος.
Εκτός αυτού, οι θεσμοί θα πρέπει να πεισθούν ότι είναι ρεαλιστικό το χρονοδριάγραμμα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του μήνα, και από εκεί και έπειτα ξεκινά ένας αγώνας δρόμου ώστε μέχρι τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον τα μισά προαπαιτούμενα.
Αν αυτό επιτευχθεί, υπάρχει το ενδεχόμενο τα προαπαιτούμενα που απομένουν να μεταφερθούν στη «μεταμνημονιακή παρακολούθηση». Επί της ουσίας πρόκειται για τεχνική παράταση του μνημονίου, καθώς δεν θα έχουν ικανοποιηθεί όλες οι απαιτήσεις.
Πανικός στην Ηρώδου Αττικού
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως επικρατεί πανικός για να αποφευχθεί το κακό: χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, μάλιστα έστειλε επιστολή (τη δεύτερη μέσα σε λιγότερο από μήνα) στους υπουργούς που έχουν τη σχετική ευθύνη καλώντας τους να επιταχύνουν.
Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες συντάχθηκε με εντολή του πρωθυπουργού, υπενθυμίζεται σε αυστηρό τόνο προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, καθώς όπως επισημαίνεται η τεχνική αξιολόγηση (Staff Level Agreement) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητείται η άμεση επιτάχυνση προς αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής μόλις 3 από 88 συνολικά προαπαιτούμενα φέρεται να έχουν κλείσει οριστικά. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως κοντά σε φάση υλοποίησης είναι περίπου 25.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να υπάρχει καθημερινή επαφή με τα υπουργεία, που έχουν υπό την ευθύνη τους την υλοποίηση των προαπαιτούμενων προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Την ίδια ώρα εξετάζουν ποια από τα θέματα που απαιτούν περισσότερο χρόνο θα μπορούσαν να μείνουν πιο πίσω εφόσον συμφωνήσουν οι θεσμοί.
Η λίστα των καθυστερήσεων
Σήμερα οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΠΑ, αεροδρόμιο, ΔΕΗ), στα ζητήματα του υπουργείου Ενέργειας, καθώς και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνδέεται με την επιλογή Γενικών Γραμματέων και την κινητικότητα.
Ειδικά για το τελευταίο στην κυβέρνηση πνέουν τα μένεα κατά της ΑΔΕΔΥ, η οποία προσπαθεί να μποϊκοτάρει και τη νέα προσπάθεια αξιολόγησης εξαγγέλλοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την αποχή της από τη διαδικασία.
Με την έναρξη της αξιολόγησης να αναμένεται εντός της εβδομάδας, το συνδικάτο έχει κηρύξει «απεργία-αποχή» από όλες τις πτυχές της διαδικασίας. Προκειμένου να αποφευχθούν τα περσινά ατοπήματα, που ουσιαστικά οδήγησαν στην ακύρωση της αξιολόγησης στους δήμους, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θεσμοθέτησε φέτος πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων των εργαζόμενων, ώστε να συγκροτηθεί ηλεκτρονικό μητρώο αξιολόγησης.
Η ΑΔΕΔΥ πάντως έχει καλέσει τους δημόσιους υπαλλήλους να μη δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο τούς ζητηθεί για τη διαμόρφωση του ηλεκτρονικού μητρώου.
Σε κάθε πάντως περίπτωση όλα τα στοιχεία δείχνουν ως πιθανότερη ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το Eurogroup της 12ης Ιουλίου, κάτι που ανατρέπει τα πανηγυρικά σχέδια της κυβέρνησης.
ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΜΠΑ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (ΔΕΠΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΔΕΗ), ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑΣ
ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αναζητούνται σύμμαχοι
Ενώ η αξιολόγηση δημιουργεί προβλήματα και ανησυχία, στην κυβέρνηση επιχειρούν συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα της χώρας για τα τραπεζικά προπαιτούμενα, ώστε να διαμορφωθεί ενιαία στάση κυβέρνησης και τραπεζών έναντι των «θεσμών» στην κρίσιμη τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα.
Έχοντας ξεπεράσει επιτυχώς τη δοκιμασία του stress test, οι τράπεζες καλούνται να στηρίξουν τώρα την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει τον κομβικό ρόλο ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος στην κατεύθυνση αυτή. Παράλληλα, η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές έχει σχεδόν εξαλειφθεί, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση νομοθετημάτων που ομαλοποίησαν τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες έτειναν χείρα συνεργασίας για την προσπάθεια ανόρθωσης της Οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου. Πλέον, μπροστά τους οι δύο πλευρές έχουν εν πολλοίς κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν, με μείζονα τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και οι βελτιωτικές ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μαζί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ψηφίστηκαν με την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, θα υποστηρίξουν τον στόχο τής εφεξής δραστικότερης μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
πηγη Labels Άρθρα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Πηγή – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *