Τρισδιάστατος εκτυπωτής «τυπώνει» ανθρώπινο δέρμα (video)

3Ανθρώπινο δέρμα, μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να παράγει η L’Oreal, σε συνεργασία με τη νεοσύστατη εταιρεία βιολογικής μηχανικήςOrganovo.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η γαλλική εταιρεία καλλυντικών τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η εκτύπωση δέρματος θα βοηθήσει στην καλύτερη αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των προϊόντων της, προσθέτοντας -κάπως ασαφώς- ότι «οι δυνατότητες για το πού μπορεί να μας πάει αυτό το νέο πεδίο τεχνολογίας, είναι απεριόριστες».

Ωστόσο, δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι διαθέσιμο το πρώτο εκτυπωμένο δέρμα. Αρκέσθηκε να δηλώσει πως βρίσκεται στο αρχικό στάδιο των ερευνών.

Σημειώνεται, ότι ήδη η L’Oreal καλλιεργεί δείγματα δέρματος από ιστούς, που δωρίζουν ασθενείς πλαστικών χειρουργών. Η εταιρεία, με αυτό τον τρόπο, παράγει κάθε χρόνο πάνω από 100.000 δείγματα δέρματος με επιφάνεια μισού τετραγωνικού εκατοστού το καθένα. Τα δείγματα αυτά περιλαμβάνουν εννέα ποικιλίες, που διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και την εθνότητα.

a8e600e2845bf616f90c2f3be1e3a93d Τρισδιάστατος εκτυπωτής «τυπώνει» ανθρώπινο δέρμα (video)

Από την άλλη, η Organovo θυμίζουμε ότι είχε προκαλέσει αίσθηση πέρυσι, όταν ισχυρίσθηκε ότι μπορεί να εκτυπώσει τρισδιάστατα ανθρώπινο ήπαρ.

Σύμφωνα με το BBC, στο άκουσμα της εν λόγω είδησης οι ειδικοί εμφανίσθηκαν διχασμένοι, με πολλούς να αναρωτιούνται κατά πόσο δικαιολογείται μία εταιρεία καλλυντικών να πράξει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα ιατρικής αποκατάστασης τραύματος (π.χ. από έγκαυμα).

 

altsantiri.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *