Τρόικα: “Παίρνετε μεγάλες συντάξεις στην Ελλάδα” – Στα 360 ευρώ η σύνταξη από το 2015

1Στα 360 ευρώ κλείδωσε η βασική σύνταξη για το 2015, παραμένουν όμως ανοιχτά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων.

Όπως αναφέρει εφημερίδα στο κάδρο των αλλαγών μπαίνουν τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και η θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης με 15ετία με 4.500 μέρες ασφάλισης, με την τρόικα να θέλει να ανέβει στα 20 χρόνια και τα 6.000 ένσημα.

Η κυβέρνηση να αναμένεται να επιδιώξει οι όποιες αποφάσεις να παρθούν την άνοιξη του 2015, με κεντρικό επιχείρημα πως ακόμη και αν “περάσουν” από τη Βουλή οι αλλαγές, δεν θα ισχύσουν άμεσα, καθώς απαιτείται σεβασμός των ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, η τρόικα, επεσήμανε ότι τα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι πολύ μικρότερα από τα θεσμοθετημένα και απαίτησε μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Η τρόικα διαπιστώνει ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει “γενναιόδωρο” και ως εκ τούτου, για να αυξηθεί η βιωσιμότητά του θα πρέπει να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα των εισφορών σε σχέση με τις παροχές ή και να μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης και έτσι να μειωθούν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Στο “συρτάρι” του υπουργού Εργασίας βρίσκονται ακόμη και εισηγήσεις να “τρέξει” την εφαρμογή του νόμου 3863 του 2010 (Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) προκειμένου να εφαρμοστεί η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων από το 95,7 στο 48,5% για την περίοδο 2020-2060.

Τέλος ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και νέων περικοπών στις επικουρικές.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *