Τσόρι εσύ σούπερ σταρ!

1Ο Ολυμπιακός κατέκτησε Κύπελλο και νταμπλ κερδίζοντας με 3-1 την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ, με τον Τσόρι Ντομίνγκεζ να «υπογράφει» την κούπα με ένα υπέροχο γκολ.
Οι ακρίτες στην πρώτη τους εμφάνιση σε τελικό στάθηκαν πολύ καλά για 45 λεπτά, όμως ένα λάθος του Μπέρτου στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους έδωσε την ευκαιρία στον Χάρα να ανοίξει το σκορ. Στο β’  η ομάδα του Βίτορ Περέιρα κυριάρχησε απόλυτα και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην κατάκτηση του 27ου «ερυθρόλευκου» Κυπέλλου (17ο νταμπλ) με τις γκολάρες των Ντομίνγκεζ και Φορτούνη. Η Ξάνθη πέτυχε το γκολ της τιμής στο 87’ με τον Καπετάνο.

Τα αρχικά πλάνα

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 4-2-3-1.  Τερματοφύλακας ο Ρομπέρτο, δεξί μπακ ο Σαλίνο, αριστερό ο Μασουακού, σέντερ μπακ οι Μποτία και Σιόβας. Αμυντικά χαφ οι Εντινγκά και Μιλιβόγεβιτς. Στο δεξί άκρο ο Ντοσεβί, στο αριστερό ο Φουστέρ, ο Ντομίνγκεζ πίσω από τον Χάρα.

Η Ξάνθη ξεκίνησε με 4-2-3-1. Τερματοφύλακας ο Κυριακίδης, δεξί μπακ ο Μπέρτος, αριστερό ο Γουάλας, σέντερ μπακ οι Γούτας και Καρυπίδης. Αμυντικά χαφ οι Ομπόντο και Παπαστεριανός. Στο δεξί άκρο ο Σολτάνι, στο αριστερό ο Λουσέρο, ο Βασιλακάκης πίσω από τον Κλέιτον.

«Δώρο» Μπέρτου στο τέλος

Ένα ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο φύλαξε τις συγκινήσεις για το τέλος, με τον Ολυμπιακό να μπαίνει στα αποδυτήρια προηγούμενος στο σκορ με 1-0, χάρη σε γκολ- «δώρο» της Ξάνθης, η οποία μέχρι το πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων στεκόταν πολύ καλά και είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα στους «ερυθρόλευκους».
Το ματς ξεκίνησε με τους ακρίτες να πιέζουν αρκετά τον Ολυμπιακό και να προσέχουν ιδιαίτερα τα «ατού» των αντιπάλων, δηλαδή κυρίως τον Τσόρι και τις προωθήσεις του Ντοσεβί από δεξιά. Το πρώτο τέταρτο κύλησε χωρίς σημαντικές φάσεις, πέρα από ένα άστοχο πλασέ του Χάρα στο 3’ μετά από πλάγιο του Μασουακού και πρώτη κεφαλιά – πάσα προς τον Αργεντινό.

Σιγά – σιγά η Ξάνθη ξεπέρασε το αρχικό άγχος και προσπάθησε να απειλήσει, με «εγκέφαλο» τον Κλέιτον. Στο 15’, ο Βραζιλιάνος εκτέλεσε ένα επικίνδυνο φάουλ και ο Ντοσεβί έδιωξε σε κόρνερ πριν η μπάλα φτάσει σε θέση βολής για την ομάδα του Λουτσέσκου. Δύο λεπτά αργότερα, μετά από κόρνερ, ο Μπέρτος επιχείρησε το διαγώνιο σουτ από δεξιά στην περιοχή και ο Μποτία έβαλε το πόδι του σε καίριο σημείο, αλλάζοντας την πορεία της μπάλας.

Ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν να αναπτυχθεί και αναλωνόταν σε ανορθόδοξες επιλογές, όπως η σέντρα – σουτ του Χάρα από δεξιά στο 20’ που υποχρέωσε τον Κυριακίδη να διώξει σε κόρνερ. Στο 23’, οι «ερυθρόλευκοι»  πολιόρκησαν την περιοχή και ο Φουστέρ βρήκε ένα σουτ από το ημικύκλιο, όμως ο Ομπόντο έβαλε την κόντρα, απομακρύνοντας τον κίνδυνο για την ομάδα του.

Η Ξάνθη όποτε έβρισκε την ευκαιρία προσπαθούσε να βγει στην κόντρα εκμεταλλευόμενη λάθη των «ερυθρόλευκων» στο κέντρο. Σε ένα από αυτά, στο 26ο λεπτό, ο Κλέιτον έκανε ένα ωραίο μακρινό δεξί σουτ, η μπάλα «έσκασε» μπροστά στον Ρομπέρτο, ο οποίος όμως δεν αιφνιδιάστηκε και απόκρουσε σε κόρνερ.

Ακολούθησε ένα εννιάλεπτο χωρίς ιδιαίτερες φάσεις, ενώ στο 36’ ο Ντομίνγκεζ έστειλε τη μπάλα πάνω από τα δοκάρια σε εκτέλεση φάουλ έξω από την περιοχή.
Το υπόλοιπο διάστημα μέχρι τις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ανήκε στην Ξάνθη, που είχε τις ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε και τελικά το πλήρωσε ακριβά.

Στο 38’, έπειτα από φάση διαρκείας στην περιοχή του Ολυμπιακού, ο Βασιλακάκης βρέθηκε σε επίκαιρη θέση στην περιοχή, αλλά το σουτ που επιχείρησε δεν ήταν δυνατό και ο Ρομπέρτο μπλόκαρε χωρίς πρόβλημα. Στο 42’, η Ξάνθη βρέθηκε ξανά μπροστά και ο Κλέιτον έκανε ένα σουτ που κοντραρίστηκε σε κόρνερ. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Λουσέρο έβγαλε ωραία σέντρα από αριστερά, ο Σολτάνι βρέθηκε ολομόναχος στην καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού και εκεί που έδειχνε έτοιμος να γράψει το 1-0, δεν έπιασε καλά το σουτ, με αποτέλεσμα ο Μιλιβόγεβιτς να προλάβει να διώξει. Στη συνέχεια της φάσης, ο Λουσέρο εκτέλεσε το κόρνερ, ο Σολτάνι έπιασε κεφαλιά στην περιοχή, αλλά έστειλε τη μπάλα  λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Ρομπέρτο.

Το ταμπελάκι με τις καθυστερήσεις σηκώθηκε δείχνοντας ένα λεπτό έξτρα χρόνου, με την Ξάνθη να ετοιμάζεται να μπει στα αποδυτήρια έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις, όμως ένα στιγμιαίο λάθος αρκούσε στον Ολυμπιακό για να πάρει προβάδισμα. Συγκεκριμένα, σε μία σέντρα του Ντοσεβί από δεξιά, ο Μπέρτος επιχείρησε γύρισμα ρουτίνας προς τον τερματοφύλακά του με το στήθος. Αντί γι’ αυτό όμως έδωσε άθελά του…ασίστ στον Φράνκο Χάρα, ο οποίος είπε «ναι» στο δώρο του αντιπάλου του και πλάσαρε εύστοχα τον Κυριακίδη, στην …αγαπημένη του εστία από τον προημιτελικό με την ΑΕΚ.

Γκολάρες Τσόρι – Φορτούνη

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε και πάλι στους ίδιους ρυθμούς, με την Ξάνθη να προσπαθεί να βρει τα πατήματά της μετά το σοκ του 1-0 και τον Ολυμπιακό να δείχνει σαφώς πιο άνετος. Πρώτη φάση μετά την ανάπαυλα ένα σουτ του Μιλιβόγεβιτς στο 57’ έξω από την περιοχή που μπλόκαρε εύκολα ο Κυριακίδης.

Έξι λεπτά αργότερα όμως, ο Ολυμπιακός πήρε πλέον σοβαρό προβάδισμα για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Και αν στο πρώτο γκολ «μίλησε» η απειρία του Μπέρτου, στο δεύτερο αναδείχτηκε η τεράστια κλάση του Τσόρι Ντομίνγκεζ. Ο Αργεντινός, βρέθηκε από την αριστερή πλευρά και αφού πήρε…παραμάζωμα τους Μπέρτο και Παπαστεριανό, μπήκε στην περιοχή και με ένα υπέροχο φαλτσαριστό δεξί πλασέ, έστειλε τη μπάλα στην απέναντι γωνία του Κυριακίδη για το 2-0 μέσα σε αποθέωση, για ένα γκολ αντάξιο ενός τελικού.

Αμέσως μετά, ο Βίτορ Περέιρα έκανε την πρώτη του κίνηση με τον Φορτούνη να αντικαθιστά τον Φουστέρ, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους φίλους του Ολυμπιακού. Ο Λουτσέσκου απάντησε με τον Καπετάνο αντί του Παπαστεριανού. Ο νεοεισελθών μάλιστα πρωταγωνίστησε σε ένα επεισόδιο με …συμπρωταγωνιστές Σιόβα και Ρομπέρτο, με τον Κουκουλάκη να ηρεμεί τελικά τα πνεύματα δείχνοντας κίτρινες στον Καπετάνο και τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού.

Οι «ερυθρόλευκοι» με την άνεση του 2-0 περίμεναν πλέον την Ξάνθη, ψάχνοντας την ευκαιρία να τελειώσουν το ματς στην κόντρα. Στο 77’ παραλίγο να το καταφέρουν, με τον Μασουακού να βγαίνει από αριστερά και να επιχειρεί σέντρα – σουτ που πέρασε άουτ. Ακολούθησε μία αλλαγή για τον Ολυμπιακό (Μήτρογλου αντί Τσόρι που κέρδισε με το σπαθί του το standing ovation) και δύο για την Ξάνθη, με τον Λουτσέσκου να ρίχνει στη  μάχη Μπαξεβανίδη και Βάλτερ αντί Μπέρτου και Ομπόντο αντίστοιχα.

Δέκα λεπτά πριν το τέλος όμως, οι «ερυθρόλευκοι» στέρησαν κάθε ελπίδα από τους αντιπάλους τους πετυχαίνοντας το τρίτο γκολ. Σκόρερ ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος εκτέλεσε φάουλ έξω από την περιοχή και λίγο αριστερά, στέλνοντας τη μπάλα με το δεξί πόδι στο δεξί «παραθυράκι» του Κυριακίδη.

Ο τελικός ήταν πλέον τυπική διαδικασία και στο 82’ ο Ντοσεβί προσπάθησε ανεπιτυχώς να νικήσει τον τερματοφύλακα της Ξάνθης με σέντρα – σουτ από δεξιά. Ένα λεπτό αργότερα, ο Μήτρογλου σούταρε από το ημικύκλιο, αλλά η προσπάθειά του κοντραρίστηκε σε κόρνερ, ενώ στη συνέχεια της φάσης ο Ντοσεβί με σουτ έστειλε τη μπάλα άουτ από καλή θέση. Τελευταία κίνηση του Περέιρα, η είσοδος του Κασάμι αντί του Σιόβα στο 84’.

Η Ξάνθη πάντως άξιζε ένα χειροκρότημα για την προσπάθειά της και την πορεία της όλη τη σεζόν και το πήρε στο 87’, με τον Σολτάνι να «σερβίρει» από κοντά το 3-1 για τον Καπετάνο, ενώ στις καθυστερήσεις ο Ολυμπιακός έμεινε με δέκα, όταν ο Μποτία τράβηξε τη φανέλα του Βασιλακάκη και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη, λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης βάλει τους τίτλους τέλος σε άλλη μία «ερυθρόλευκη» χρονιά στις εγχώριες διοργανώσεις.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΞΑΝΘΗ 3-1
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος 2014-15, ΟΑΚΑ
Γκολ: 45+1’ Χάρα, 63’ Ντομίνγκεζ, 80’ Φορτούνης – 87’ Καπετάνος
Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)
Βοηθοί: Ακρίβος (Αθηνών), Αλεξέας (Μεσσηνίας).
Κίτρινες: Ρομπέρτο, Χάρα, Μποτία, Σαλίνο – Κλέιτον, Καπετάνος
Κόκκινες: 90+2’ Μποτία

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Περέιρα, 4-2-3-1): Ρομπέρτο – Σαλίνο, Μποτία, Σιόβας (84’ Κασάμι), Μασουακού – Εντινγκά, Μιλιβόγεβιτς – Ντοσεβί, Φουστέρ (65’ Φορτούνης), Ντομίνγκεζ (79’ Μήτρογλου) – Χάρα.
ΞΑΝΘΗ (Λουτσέσκου, 4-2-3-1):  Κυριακίδης – Μπέρτος (78’ Μπαξεβανίδης), Γούτας, Καρυπίδης, Γουάλας – Ομπόντο (79’ Βάλτερ), Παπαστεριανός (67’ Καπετάνος) – Σολτάνι, Λουσέρο, Βασιλακάκης – Κλέιτον.

Πηγη novasports

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *